Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kawa Migdałowa Rozpusta


 Kawa z lodami i Amaretto - czyli mój wyraz tęsknoty za wyjściami do kawiarni. 

 

Składniki na 2 kawy:

  • Ulubiona kawa, najlepiej z mlekiem - 2 filiżanki (u mnie rozpuszczalna, ale sprawdzi się też z ekspresu lub parzona, ale bez fusów)
  • Likier Amaretto - 60ml
  • Lody - 2 gałki (najlepiej tiramisu, kawowe, waniliowe, śmietankowe)
  • Bita śmietana
  • Ciasteczka migdałowe Amaretti - 4szt
  • Płatki migdałowe do posypania

Do deseru używamy kawy niesłodzonej, lub z odrobiną cukru. Najlepiej, po przygotowaniu odstawić ją na kilka minut, aby lody nie roztopiły się od razu po włożeniu.
W filiżankach mieszamy kawę z likierem Amaretto. Do kawy dodajemy gałkę lodów (najlepiej lody wyciągnąć z zamrażarki 5 minut wcześniej) i bitą śmietanę. Dekorujemy ciasteczkami i płatkami migdałowymi.
Kawę podajemy od razu.  


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty