Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny
Mazurek to punk obowiązkowy Wielkanocy. To przepis, z którego moja mama piecze go odkąd pamiętam i zawsze znika jako pierwszy! 

Składniki:

  • Ciasta:
  • Mąka pszenna - 5 szklanek
  • Masło - 100g
  • Cukier - 1 i 1/3 szkl
  • Śmietana - 3 i 1/2 łyżki
  • Miód - 4 łyżki
  • Soda - 2 i 1/2 łyżeczki
  • Jajka - 3szt
  • Masa:
  • Migdały - 200g
  • Mleko - 3/4 litra
  • Kasza manna - 4 i 1/2 łyżki
  • Masło - 300g
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olejek migdałowy
  • Dodatkowo:
  • Powidła śliwkowe
  • Polewa czekoladowa - domowa lub kupna
  • Do dekoracji:
  • migdały w płatkach lub kruszone,
  • kandyzowane owoce, bakalie

Na blachę 25 x 37cm.
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 równe części i pieczemy każdy blat w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Jeśli pieczecie na mniejszej blasze, możecie ciasto podzielić na 4 części.


Migdały sparzamy, obieramy ze skórek. Mielimy. Ten krok można pominąć, kupując tarte migdały.

Mleko gotujemy z grysikiem, zostawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy partiami grysik, migdały i olejek migdałowy.

Blaty przekładamy masą i powidłami śliwkowymi (blat, masa, blat, masa i śliwki, blat).


Na ciasto wylewamy polewę i dekorujemy dowolnie. Ja najbardziej lubię dekorację z kandyzowanych owoców, bakalii i migdałów.

Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej jeden, a najlepiej dwa dni. 

 

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

 

Tradycyjny Mazurek Wielkanocny

 

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty