Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Babka limonkowa z matchą

 

 

Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja! 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Limonka - 1szt
  • Matcha - 2 łyżeczki
  • Nasączenie:
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Rum - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Skórka z 1 limonki
  • Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy

Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy.
Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia.

Lukier:
cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty