Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Babka limonkowa z matchą

 

 

Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja! 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Limonka - 1szt
  • Matcha - 2 łyżeczki
  • Nasączenie:
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Rum - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Skórka z 1 limonki
  • Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy

Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy.
Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia.

Lukier:
cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty