Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babka limonkowa z matchą

 

 

Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja! 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 200g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Jajko - 4szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Limonka - 1szt
  • Matcha - 2 łyżeczki
  • Nasączenie:
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Rum - 1 łyżka
  • Lukier:
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Skórka z 1 limonki
  • Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy

Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy.
Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia.

Lukier:
cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty