Polecane
Babka limonkowa z matchą
Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka idealna na Wielkanoc. Skórka z limonki to świetna zielona, wiosenna dekoracja!
Składniki:
- Ciasto:
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Mąka pszenna - 250g
- Mąka ziemniaczana - 100g
- Mleko - 1/2 szklanki
- Jajko - 4szt
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Limonka - 1szt
- Matcha - 2 łyżeczki
- Nasączenie:
- Woda przegotowana, ostudzona - 1 łyżka
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Rum - 1 łyżka
- Lukier:
- Cukier puder - 3 łyżki
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Skórka z 1 limonki
- Dodatkowo: tłuszcz do nasmarowania formy
Limonkę myjemy i sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Do masy żółtkowej dodajemy mleko, sok
i skórkę z limonki, matchę, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do
uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy biała i mieszamy delikatnie.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 55-60 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Teraz
babkę wyciągamy z formy i wsadzamy z powrotem. Patyczkiem do szaszłyków
nakłuwamy babkę w 10 miejscach - dzięki temu babka lepiej się nasączy.
Składniki na nasączenie mieszamy i polewamy nimi babkę w formie. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia.
Lukier:
cukier puder mieszamy z sokiem z limonki do uzyskania gładkiego lukru. Polewamy babkę i posypujemy startą skórką z limonki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz