Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami

 

Kruche babeczki z kremem, bitą śmietaną, kolorowymi galaretkami i owocami. Zachwycają wyglądem i smakują wyśmienicie 

Składniki (na ok 40 babeczek):

  • Babeczki:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Masło - 400g
  • Cukier - 200g
  • Żółtka jaj - 4szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Śmietana 12 lub 18% - 4 łyżki
  • Krem:
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 1/4 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 250ml
  • Spirytus (opcjonalnie) - do smaku
  • Dodatkowo:
  • Śmietanka 36% - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Galaretki owocowe - 2szt w różnych kolorach
  • Owoce do dekoracji: u mnie ananas i borówki, ale mogą być dowolne

Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formy na babeczki wykładamy ciastem bardzo dokładnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po tym czasie najlepiej obrócić babeczki na kilka minut - wtedy powinny wyjść z foremek bez problemu.
  


Krem:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale 250 ml mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń (i opcjonalnie spirytus), cały czas ucierając.
Przestudzone babeczki smarujemy kremem.


Dodatki:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Żelatynę przygotowujemy w małej ilości wody.
Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas ubijając. Ostawiamy na chwilę, aby lekko stężała. Szprycą nakładamy bitą śmietanę na każdą babeczkę.

Galaretki przygotowujemy osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie wody. Chłodzimy, aby mocno stężały i potem kroimy je w kostkę.

Babeczki dekorujemy kawałkami galaretki i dowolnymi owocami. Babeczki muszą przeleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty