Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Babeczki z galaretką, bitą śmietaną i owocami

 

Kruche babeczki z kremem, bitą śmietaną, kolorowymi galaretkami i owocami. Zachwycają wyglądem i smakują wyśmienicie 

Składniki (na ok 40 babeczek):

  • Babeczki:
  • Mąka pszenna - 600g
  • Masło - 400g
  • Cukier - 200g
  • Żółtka jaj - 4szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Śmietana 12 lub 18% - 4 łyżki
  • Krem:
  • Masło - 200g
  • Cukier puder - 1/4 szklanki
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Mleko - 250ml
  • Spirytus (opcjonalnie) - do smaku
  • Dodatkowo:
  • Śmietanka 36% - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Galaretki owocowe - 2szt w różnych kolorach
  • Owoce do dekoracji: u mnie ananas i borówki, ale mogą być dowolne

Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formy na babeczki wykładamy ciastem bardzo dokładnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po tym czasie najlepiej obrócić babeczki na kilka minut - wtedy powinny wyjść z foremek bez problemu.
  


Krem:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale 250 ml mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy.

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń (i opcjonalnie spirytus), cały czas ucierając.
Przestudzone babeczki smarujemy kremem.


Dodatki:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Żelatynę przygotowujemy w małej ilości wody.
Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas ubijając. Ostawiamy na chwilę, aby lekko stężała. Szprycą nakładamy bitą śmietanę na każdą babeczkę.

Galaretki przygotowujemy osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie wody. Chłodzimy, aby mocno stężały i potem kroimy je w kostkę.

Babeczki dekorujemy kawałkami galaretki i dowolnymi owocami. Babeczki muszą przeleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty