Kruche babeczki z kremem, bitą śmietaną, kolorowymi galaretkami i
owocami. Zachwycają wyglądem i smakują wyśmienicie
Składniki (na ok 40 babeczek):
-
Babeczki:
-
Mąka pszenna - 600g
-
Masło - 400g
-
Cukier - 200g
-
Żółtka jaj - 4szt
-
Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
-
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
-
Śmietana 12 lub 18% - 4 łyżki
-
Krem:
-
Masło - 200g
-
Cukier puder - 1/4 szklanki
-
Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
-
Mleko - 250ml
-
Spirytus (opcjonalnie) - do smaku
-
Dodatkowo:
-
Śmietanka 36% - 200g
-
Cukier puder - 1 łyżka
-
Żelatyna - 3 łyżeczki
-
Galaretki owocowe - 2szt w różnych kolorach
-
Owoce do dekoracji: u
mnie ananas i borówki, ale mogą być dowolne
Składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formy na babeczki wykładamy ciastem bardzo dokładnie.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po tym czasie najlepiej obrócić babeczki na kilka minut - wtedy powinny wyjść z foremek bez problemu.

Krem:
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale 250 ml
mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie
bardzo twardy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń (i opcjonalnie spirytus), cały czas ucierając.
Przestudzone babeczki smarujemy kremem.
Dodatki:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.
Żelatynę przygotowujemy w małej ilości wody.
Lekko wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietany, cały czas ubijając.
Ostawiamy na chwilę, aby lekko stężała. Szprycą nakładamy bitą śmietanę
na każdą babeczkę.
Galaretki przygotowujemy osobno, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale
w połowie wody. Chłodzimy, aby mocno stężały i potem kroimy je w
kostkę.
Babeczki dekorujemy kawałkami galaretki i dowolnymi owocami. Babeczki muszą przeleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz