Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Jagnięcina grillowana (w marynacie ananasowej)


Górka jagnięcia (kotlecik z kością), marynowany w słodko-ostrym sosie. Pyszne i soczyste mięso o genialnym aromacie. 

Składniki (dla 2 osób):

  • Górka jagnięca - 3, 4 plastry z kością
  • Sól i pieprz
  • Marynata:
  • Sok ananasowy - 80ml
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cynamon - szczypta
  • Sos słodki chilli - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka

Składniki na marynatę mieszamy. Mięso marynujemy całą noc. Wyciągamy z lodówki 30 minut przed przygotowaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Wyciągamy z marynaty i otrzepujemy.

Mięso przygotowałam na patelni grillowej. Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.

Są przepisy, według których smaży się jedynie 1-2 minuty, ale moje po 4 minutach z obu stron były idealne.  


Mięso powinno być przypieczone na zewnątrz, ale miękkie i soczyste w środku.
Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem. Świetnie smakuje z ryżem i surówką. 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty