Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego.

Składniki:

  • Makaron konjac - 200g
  • Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca)
  • Kapusta biała - kawałek, około 1 garść
  • Marchew - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Ogórek - 1/2 szklarniowego
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Sezam - 1 łyżka

Sos:

  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki

Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.

Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem. 

Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiamy do przegryzienia na kilka godzin. 

Sałatkę podajemy schłodzoną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty