Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego.

Składniki:

  • Makaron konjac - 200g
  • Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca)
  • Kapusta biała - kawałek, około 1 garść
  • Marchew - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Ogórek - 1/2 szklarniowego
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Sezam - 1 łyżka

Sos:

  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki

Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.

Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem. 

Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiamy do przegryzienia na kilka godzin. 

Sałatkę podajemy schłodzoną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty