Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego.

Składniki:

  • Makaron konjac - 200g
  • Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca)
  • Kapusta biała - kawałek, około 1 garść
  • Marchew - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Ogórek - 1/2 szklarniowego
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Sezam - 1 łyżka

Sos:

  • Olej sezamowy - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki

Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki.

Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem. 

Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiamy do przegryzienia na kilka godzin. 

Sałatkę podajemy schłodzoną.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty