Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Limonkowe pączki twarogowe

Limonowe pączki twarogowe

Mini pączki twarogowe z dodatkiem skórki z limonki i limonkowym lukrem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prosty i pyszny przepis na Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • Twaróg - 250g
  • Jajka (rozmiar M) - 3szt
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 320g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Skórka z 1 limonki
  • Olej do smażenia - około 500-700ml

Lukier:

  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Sok z limonki - około 2-3 łyżeczki


Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo), wyciskamy sok z połówki.

Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków 2 razy.  Dodajemy jaja, mąkę, cukier puder, proszek i skórkę z limonki. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste.

W wysokim garnku podgrzewamy olej do 180 stopni. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Smażymy porcjami.

Pączki po wrzuceniu do oleju, po chwili wypłyną na wierzch. Podczas smażenia obracają się same, więc nie ma przy nich dużo pracy ;). Smażymy około 5-6 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie są surowe w środku. Podczas smażenia pilnujemy temperatury oleju - najprościej to robić za pomocą termometru cukierniczego. Po smażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy bardzo dokładnie. 

Ostudzone pączki polewamy lukrem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty