Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Limonkowe pączki twarogowe
Mini pączki twarogowe z dodatkiem skórki z limonki i limonkowym lukrem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prosty i pyszny przepis na Tłusty Czwartek.
Składniki:
- Twaróg - 250g
- Jajka (rozmiar M) - 3szt
- Cukier puder - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 320g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Skórka z 1 limonki
- Olej do smażenia - około 500-700ml
Lukier:
- Cukier puder - 4 łyżki
- Sok z limonki - około 2-3 łyżeczki
Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo), wyciskamy sok z połówki.
Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków 2 razy. Dodajemy jaja, mąkę, cukier puder, proszek i skórkę z limonki. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste.
W wysokim garnku podgrzewamy olej do 180 stopni. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Smażymy porcjami.
Pączki po wrzuceniu do oleju, po chwili wypłyną na wierzch. Podczas smażenia obracają się same, więc nie ma przy nich dużo pracy ;). Smażymy około 5-6 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie są surowe w środku. Podczas smażenia pilnujemy temperatury oleju - najprościej to robić za pomocą termometru cukierniczego. Po smażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy bardzo dokładnie.
Ostudzone pączki polewamy lukrem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz