Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Limonkowe pączki twarogowe

Limonowe pączki twarogowe

Mini pączki twarogowe z dodatkiem skórki z limonki i limonkowym lukrem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prosty i pyszny przepis na Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • Twaróg - 250g
  • Jajka (rozmiar M) - 3szt
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 320g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Skórka z 1 limonki
  • Olej do smażenia - około 500-700ml

Lukier:

  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Sok z limonki - około 2-3 łyżeczki


Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo), wyciskamy sok z połówki.

Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków 2 razy.  Dodajemy jaja, mąkę, cukier puder, proszek i skórkę z limonki. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste.

W wysokim garnku podgrzewamy olej do 180 stopni. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Smażymy porcjami.

Pączki po wrzuceniu do oleju, po chwili wypłyną na wierzch. Podczas smażenia obracają się same, więc nie ma przy nich dużo pracy ;). Smażymy około 5-6 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie są surowe w środku. Podczas smażenia pilnujemy temperatury oleju - najprościej to robić za pomocą termometru cukierniczego. Po smażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy bardzo dokładnie. 

Ostudzone pączki polewamy lukrem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty