Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Limonkowe pączki twarogowe

Limonowe pączki twarogowe

Mini pączki twarogowe z dodatkiem skórki z limonki i limonkowym lukrem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prosty i pyszny przepis na Tłusty Czwartek.

Składniki:

  • Twaróg - 250g
  • Jajka (rozmiar M) - 3szt
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 320g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Skórka z 1 limonki
  • Olej do smażenia - około 500-700ml

Lukier:

  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Sok z limonki - około 2-3 łyżeczki


Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo), wyciskamy sok z połówki.

Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków 2 razy.  Dodajemy jaja, mąkę, cukier puder, proszek i skórkę z limonki. Całość mieszamy mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste.

W wysokim garnku podgrzewamy olej do 180 stopni. Z ciasta urywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Smażymy porcjami.

Pączki po wrzuceniu do oleju, po chwili wypłyną na wierzch. Podczas smażenia obracają się same, więc nie ma przy nich dużo pracy ;). Smażymy około 5-6 minut, sprawdzamy patyczkiem czy nie są surowe w środku. Podczas smażenia pilnujemy temperatury oleju - najprościej to robić za pomocą termometru cukierniczego. Po smażeniu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok z limonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy bardzo dokładnie. 

Ostudzone pączki polewamy lukrem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty