Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardzo proste i bardzo smaczne!

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 60g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Jajko - 1szt
  • Kakao - 1 duża łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Biała czekolada - 100g

Białą czekoladę kroimy na kawałki. Ja każdą kostkę kroiłam na 4 części.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, potem kolejne składniki - mąkę, proszek, kakao i mleko. Całość miksujemy na niedużych obrotach, aż do uzyskania gładkiej, zwartej masy.

Teraz dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy ręcznie. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut. 

Ciasteczka podajemy po ostudzeniu, a najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty