Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z makaronem konjac, kolendrą i olejem sezamowym

Lekka i pyszna sałatka w azjatyckim stylu. Makaron konjac jest praktycznie bezkaloryczny i nie zawiera glutenu. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, więc dobrze połączyć go z intensywnymi dodatkami - u mnie to świeża kolendra i sos na bazie oleju sezamowego. Składniki: Makaron konjac - 200g Pierś z kurczaka pieczona lub wędzona - 200g (ja użyłam gotowca) Kapusta biała - kawałek, około 1 garść Marchew - 1szt Papryka - 1/2 szt Ogórek - 1/2 szklarniowego Kolendra świeża - 1/2 pęczka Sezam - 1 łyżka Sos: Olej sezamowy - 2 łyżki Sos sojowy - 2 łyżki Syrop z agawy - 1 łyżeczka Ostry sos - 1 łyżeczka Sok z limonki - 1 łyżeczka Kolendra ziarna mielone - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Makaron konjac przelewamy wodą, odcedzamy. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa - marchew, paprykę i ogórka - kroimy w słupki. Liście kolendry siekamy. Makaron łączymy z kurczakiem, warzywami i sezamem.  Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Odstawiam...

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardzo proste i bardzo smaczne!

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 60g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Jajko - 1szt
  • Kakao - 1 duża łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Biała czekolada - 100g

Białą czekoladę kroimy na kawałki. Ja każdą kostkę kroiłam na 4 części.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, potem kolejne składniki - mąkę, proszek, kakao i mleko. Całość miksujemy na niedużych obrotach, aż do uzyskania gładkiej, zwartej masy.

Teraz dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy ręcznie. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut. 

Ciasteczka podajemy po ostudzeniu, a najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty