Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardzo proste i bardzo smaczne!

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 60g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Jajko - 1szt
  • Kakao - 1 duża łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Biała czekolada - 100g

Białą czekoladę kroimy na kawałki. Ja każdą kostkę kroiłam na 4 części.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, potem kolejne składniki - mąkę, proszek, kakao i mleko. Całość miksujemy na niedużych obrotach, aż do uzyskania gładkiej, zwartej masy.

Teraz dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy ręcznie. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut. 

Ciasteczka podajemy po ostudzeniu, a najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty