Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą

Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardzo proste i bardzo smaczne!

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 60g (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki)
  • Jajko - 1szt
  • Kakao - 1 duża łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Biała czekolada - 100g

Białą czekoladę kroimy na kawałki. Ja każdą kostkę kroiłam na 4 części.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, potem kolejne składniki - mąkę, proszek, kakao i mleko. Całość miksujemy na niedużych obrotach, aż do uzyskania gładkiej, zwartej masy.

Teraz dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy ręcznie. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut. 

Ciasteczka podajemy po ostudzeniu, a najlepsze są następnego dnia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty