Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Grillowana chałka z ricottą i karmelizowanymi orzechami

Grillowana chałka z ricottą i karmelizowanymi orzechami

Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karmelizowanymi orzechami włoskimi i miodem.

Składniki:

  • Chałka lub bułki maślane
  • Masło - 1 łyżka do smażenia
  • Ricotta - 250g
  • Miód - do smaku

Karmelizowane orzechy:

  • Orzechy włoskie - 2 duże garście
  • Cukier - 2 łyżki


Orzechy włoskie kroimy na dość duże kawałki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier, aż się rozpuści i nabierze jasnobrązowego koloru. Od razu dorzucamy orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką (koniecznie silikonową), aby orzechy były dokładnie obtoczone w cukrze. Trzymamy na ogniu tylko chwilę, żeby karmel nie zbrązowiał zbyt mocno i się nie spalił. Orzechy zdejmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i rozkładamy, aby nie skleiły się za bardzo. Odstawiamy do ostudzenia.

Grillowana chałka z ricottą i karmelizowanymi orzechami


Chałkę lub bułki maślane kroimy. Patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą) smarujemy porcją masła i układamy pieczywo. Grillujemy, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. 

Ciepłe pieczywo smarujemy ricottą, posypujemy orzechami i polewamy miodem do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty