Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Grillowana chałka z ricottą i karmelizowanymi orzechami
Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karmelizowanymi orzechami włoskimi i miodem.
Składniki:
- Chałka lub bułki maślane
- Masło - 1 łyżka do smażenia
- Ricotta - 250g
- Miód - do smaku
Karmelizowane orzechy:
- Orzechy włoskie - 2 duże garście
- Cukier - 2 łyżki
Orzechy włoskie kroimy na dość duże kawałki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier, aż się rozpuści i nabierze jasnobrązowego koloru. Od razu dorzucamy orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką (koniecznie silikonową), aby orzechy były dokładnie obtoczone w cukrze. Trzymamy na ogniu tylko chwilę, żeby karmel nie zbrązowiał zbyt mocno i się nie spalił. Orzechy zdejmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i rozkładamy, aby nie skleiły się za bardzo. Odstawiamy do ostudzenia.
Chałkę lub bułki maślane kroimy. Patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą) smarujemy porcją masła i układamy pieczywo. Grillujemy, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia.
Ciepłe pieczywo smarujemy ricottą, posypujemy orzechami i polewamy miodem do smaku.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz