Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Muffinki limonkowe
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka nadaje piękny kolor i mnóstwo aromatu.
Składniki:
Muffinki:
- Mąka pszenna - 370g
- Cukier - 150g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Limonka - 2szt (skórka + sos)
- Mleko - 1 niecała szklanka
- Olej - 1/2 szklanki
- Jajo - 1szt
Krem limonkowy:
- Serek kanapkowy śmietankowy - 70g
- Cukier - 60g
- Masło w temperaturze pokojowej - 30g
- Sok z limonki - 1 łyżka
- Skórka z 1 limonki - do dekoracji
Muffinki.
Limonki sparzamy i szorujemy. Ocieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
Mieszamy mąkę, cukier, proszek, mleko, olej, jajko, sok i skórkę z limonki. Miksujemy chwilę - tylko do połączenia składników. Ciasto jest dość luźne.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości formy.
Pieczemy w 190 stopniach przez 18-20 minut do suchego patyczka.
Sos.
Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok.
Ciepłe masło miksujemy z cukrem. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z limonki i jeszcze chwilę miksujemy.
Sos nakładamy na ostudzone muffinki, górę posypujemy startą skórką z limonki.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Komentarze
Prześlij komentarz