Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Muffinki limonkowe

Muffinki limonkowe

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka nadaje piękny kolor i mnóstwo aromatu.

Składniki:

Muffinki:

  • Mąka pszenna - 370g
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Limonka - 2szt (skórka + sos)
  • Mleko - 1 niecała szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Jajo - 1szt

Krem limonkowy:

  • Serek kanapkowy śmietankowy - 70g
  • Cukier - 60g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 30g
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Skórka z 1 limonki - do dekoracji


Muffinki.

Limonki sparzamy i szorujemy. Ocieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. 

Mieszamy mąkę, cukier, proszek, mleko, olej, jajko, sok i skórkę z limonki. Miksujemy chwilę - tylko do połączenia składników. Ciasto jest dość luźne. 

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości formy.

Pieczemy w 190 stopniach przez 18-20 minut do suchego patyczka.


Sos.

Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok.

Ciepłe masło miksujemy z cukrem. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z limonki i jeszcze chwilę miksujemy.

Sos nakładamy na ostudzone muffinki, górę posypujemy startą skórką z limonki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty