Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Muffinki limonkowe

Muffinki limonkowe

Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka nadaje piękny kolor i mnóstwo aromatu.

Składniki:

Muffinki:

  • Mąka pszenna - 370g
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Limonka - 2szt (skórka + sos)
  • Mleko - 1 niecała szklanka
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Jajo - 1szt

Krem limonkowy:

  • Serek kanapkowy śmietankowy - 70g
  • Cukier - 60g
  • Masło w temperaturze pokojowej - 30g
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Skórka z 1 limonki - do dekoracji


Muffinki.

Limonki sparzamy i szorujemy. Ocieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. 

Mieszamy mąkę, cukier, proszek, mleko, olej, jajko, sok i skórkę z limonki. Miksujemy chwilę - tylko do połączenia składników. Ciasto jest dość luźne. 

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości formy.

Pieczemy w 190 stopniach przez 18-20 minut do suchego patyczka.


Sos.

Limonkę sparzamy, ocieramy skórkę, wyciskamy sok.

Ciepłe masło miksujemy z cukrem. Dodajemy porcjami serek cały czas miksując. Na końcu dodajemy sok z limonki i jeszcze chwilę miksujemy.

Sos nakładamy na ostudzone muffinki, górę posypujemy startą skórką z limonki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty