Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z indykiem, czerwoną kapustą i granatem

Sałatka z indykiem, czerwoną kapustą i granatem

Dobrze doprawiona, chrupiąca sałatka z czerwoną kapustą, indykiem i granatem. Sałatka świetnie się sprawdzi jako lunch do pracy lub zdrowa kolacja.

Składniki:

  • Indyk (mięso z piersi) - 200g
  • Przyprawa Gyros - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżeczka

  • Kapusta czerwona - ok 1/8 niedużej główki
  • Pomidor - 1szt
  • Marynowane papryczki chilli (u mnie lekko ostre) - 2 łyżki
  • Granat - pestki z 1/2 szt

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy (lub klonowy) - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Indyka osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w przyprawie do gyrosa. Smażymy na niedużej ilości oleju. Odkładamy do ostudzenia.

Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w grubszą kostkę, chilli w plasterki. Warzywa mieszamy z pestkami granatu, indykiem i sosem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Bardzo zdrowa propozycja 👍 uwielbiam granaty ze względu na ich właściwości przeciwzapalne i moc antyoksydantów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty