Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z indykiem, czerwoną kapustą i granatem

Sałatka z indykiem, czerwoną kapustą i granatem

Dobrze doprawiona, chrupiąca sałatka z czerwoną kapustą, indykiem i granatem. Sałatka świetnie się sprawdzi jako lunch do pracy lub zdrowa kolacja.

Składniki:

  • Indyk (mięso z piersi) - 200g
  • Przyprawa Gyros - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżeczka

  • Kapusta czerwona - ok 1/8 niedużej główki
  • Pomidor - 1szt
  • Marynowane papryczki chilli (u mnie lekko ostre) - 2 łyżki
  • Granat - pestki z 1/2 szt

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy (lub klonowy) - 1 łyżeczka
  • Sos ostry - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Indyka osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w przyprawie do gyrosa. Smażymy na niedużej ilości oleju. Odkładamy do ostudzenia.

Składniki na sos dokładnie mieszamy.

Kapustę szatkujemy, pomidora kroimy w grubszą kostkę, chilli w plasterki. Warzywa mieszamy z pestkami granatu, indykiem i sosem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

  1. Bardzo zdrowa propozycja 👍 uwielbiam granaty ze względu na ich właściwości przeciwzapalne i moc antyoksydantów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty