Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z indykiem i serem Gruyère

Sałatka z indykiem i serem Gruyère

Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i prażonym słonecznikiem. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Sałata - 4 liście
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Indyk pierś - 150g
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • Ser Gruyère - 40g
  • Słonecznik - 3 łyżki
  • Sos balsamiczny - do dekoracji

Sos:

  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz - do smaku


Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy i studzimy.

Indyka kroimy w niedużą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na oleju kilka minut. Kiedy będzie ładnie zarumieniony zdejmujemy z patelni i studzimy.

Sałatę rwiemy lub kroimy. Pomidory kroimy na połówki, paprykę na mniejsze kawałki. 

Na talerzach lub w pudełkach układamy porcje sałaty, pomidorów, papryki i indyka. Składniki na sos mieszamy i zalewamy sałatkę, Górę posypujemy chrupiącym słonecznikiem, a na to ścieramy tarką ser. Całość dekorujemy sosem balsamicznym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty