Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z indykiem i serem Gruyère

Sałatka z indykiem i serem Gruyère

Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i prażonym słonecznikiem. Sprawdzi się świetnie jako pudełkowe śniadanie do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Sałata - 4 liście
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Indyk pierś - 150g
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • Ser Gruyère - 40g
  • Słonecznik - 3 łyżki
  • Sos balsamiczny - do dekoracji

Sos:

  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - szczypta
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz - do smaku


Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy i studzimy.

Indyka kroimy w niedużą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na oleju kilka minut. Kiedy będzie ładnie zarumieniony zdejmujemy z patelni i studzimy.

Sałatę rwiemy lub kroimy. Pomidory kroimy na połówki, paprykę na mniejsze kawałki. 

Na talerzach lub w pudełkach układamy porcje sałaty, pomidorów, papryki i indyka. Składniki na sos mieszamy i zalewamy sałatkę, Górę posypujemy chrupiącym słonecznikiem, a na to ścieramy tarką ser. Całość dekorujemy sosem balsamicznym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty