Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z halloumi i granatem

Sałatka z halloumi i granatem

Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako szybka i zdrowa kolacja. Ta sałatka to genialne połączenie faktur i smaków.

Składniki na 2 porcje:

  • Halloumi - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji - sos balsamiczny

Sałatka:

  • Sałata - 4 liście
  • Pomidor - 1szt
  • Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
  • Oliwki czarne - 8szt
  • Papryki peperoni marynowane (u mnie mini) - 2 łyżki
  • Granat - pestki z 1/2 szt

Sos:

  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki lub cytryny - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Cukier - szczypta
  • Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Sałatę kroimy lub rwiemy. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski. Oliwki odcedzamy i kroimy w plasterki. 

Sałatę mieszamy z pomidorami, suszonymi pomidorami, oliwkami i granatem.

Składniki na sos - oliwę, sok z limonki, sól, cukier, tymianek i pieprz - dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw.

Ser halloumi kroimy w plastry. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy z obu stron, aż do zarumienienia. Ja używałam do tego patelni grillowej. Ser można także usmażyć z obu stron na zwykłej patelni.

Na talerzu układamy warzywa, na nich gorący ser i całość polewamy sosem balsamicznym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty