Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z halloumi i granatem

Sałatka z halloumi i granatem

Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako szybka i zdrowa kolacja. Ta sałatka to genialne połączenie faktur i smaków.

Składniki na 2 porcje:

  • Halloumi - 200g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Do dekoracji - sos balsamiczny

Sałatka:

  • Sałata - 4 liście
  • Pomidor - 1szt
  • Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
  • Oliwki czarne - 8szt
  • Papryki peperoni marynowane (u mnie mini) - 2 łyżki
  • Granat - pestki z 1/2 szt

Sos:

  • Oliwa lub olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki lub cytryny - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Cukier - szczypta
  • Tymianek suszony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz do smaku

Sałatę kroimy lub rwiemy. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski. Oliwki odcedzamy i kroimy w plasterki. 

Sałatę mieszamy z pomidorami, suszonymi pomidorami, oliwkami i granatem.

Składniki na sos - oliwę, sok z limonki, sól, cukier, tymianek i pieprz - dokładnie mieszamy i dodajemy do warzyw.

Ser halloumi kroimy w plastry. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy z obu stron, aż do zarumienienia. Ja używałam do tego patelni grillowej. Ser można także usmażyć z obu stron na zwykłej patelni.

Na talerzu układamy warzywa, na nich gorący ser i całość polewamy sosem balsamicznym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty