Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

"Burger" śniadaniowy z kabanosem, jajem i serem

"Burger" śniadaniowy z kabanosem, jajem i serem

Chrupiąca bułka ze smażonym kabanosem, sadzonym jajkiem i warzywami. Smaku nadaje opalony ser żółty i pikantny sos. Po takim śniadaniu na pewno będziecie mieć siły na cały długi dzień.

Składniki:

  • Bułka hamburgerowa - 4szt
  • Kabanos grubszy pikantny - 200g
  • Cebula - 1 szt duża
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Jajko - 4szt
  • Ser żółty - 4 plasterki
  • Sałata - 4 liście
  • Pomidor - 8 plasterków

Sos:

  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Keczup - 1 łyżeczka
  • Majonez - 1 łyżeczka
  • Sos pikantny - 1 łyżeczka
  • Syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Kabanosy kroimy w plasterki, przesmażamy na oleju. Gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem, aż cebula mocno się zeszkli.

Kabanosa zdejmujemy, a na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy jajka tak, aby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne.

Bułki podpiekamy w piekarniku.

Podpieczoną bułkę smarujemy sosem, na nim układamy sałatę, pomidora, kabanosy z cebulą.

"Burger" śniadaniowy z kabanosem, jajem i serem

Następna warstwa to sadzone jajko, a na nim plaster sera. Opalamy ser palnikiem. Na serze układamy górną połówkę bułki.

"Burger" śniadaniowy z kabanosem, jajem i serem

Burgery podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty