Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Limonki w rumie z kardamonem

Limonki w rumie z kardamonem

Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do rozgrzewającej herbaty lub drinka. 

Składniki na 1 mały słoik:

  • Limonka - 3-4 szt
  • Goździki - 10szt
  • Kardamon ziarna - 8szt
  • Rum do uzupełnienia słoika

Limonki sparzamy i dokładnie szorujemy. Kroimy w plasterki. 

Słoik oraz nakrętkę wyparzamy. Do środka układamy plasterki limonek, dosypujemy goździki i kardamon. Jeśli nie macie kardamonu w ziarnach, możecie dodać kardamon zmielony. 

Całość zalewamy rumem tak, aby owoce nie wystawały. Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 3 dni do przegryzienia. 

Opcjonalnie do słoika można też dodać słodzidła - cukru lub miodu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty