Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Boczek rolowany z pieprzem ziołowym
Jedna z moich ulubionych domowych wędlin. Soczysty boczek rolowany z pieprzem ziołowym. Idealny na świeżym pieczywie, posmarowany musztardą! Ten boczek zawsze pierwszy znika z imprezowego stołu.
Składniki:
- Boczek surowy - u mnie 1kg, ale może być większy
- Pieprz ziołowy - 2 łyżeczki
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
- Odrobina oleju do nasmarowania naczynia
Płat boczku osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy poziomo, ale nie rozkrajamy do końca. Rozkładamy na płasko, posypujemy pieprzem ziołowym i mielonymi paprykami.
Tak przyprawiony boczek zostawiamy na kilka godzin (nawet do doby) w lodówce.
Po tym czasie zwijamy boczek dość ciasno i związujemy bawełnianą nicią.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem w 190 stopniach przez 70-90 minut (w zależności od grubości rolady). Jeśli chcecie, aby rolada miała chrupiącą skórkę, na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywkę. Ja wolę miękką skórkę, aby łatwiej się kroiło.
Po ostudzeniu, wyjmujemy nitkę i chowamy boczek do lodówki na kilka godzin, wtedy łatwo będzie go pokroić w cienkie plasterki.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje




Komentarze
Prześlij komentarz