Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z Gochujang, kaczką i tofu

Zupa z Gochujang, kaczką i tofu

Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem koreańskiej, pikantnej pasty Gochujang. Rozgrzewająca i bardzo wyrazista w smaku. Dzięki dodatkowi tofu i piersi z kaczki zupa jest bardzo konkretna.

Składniki:

Zupa:

  • Bulion - 1 litr (u mnie drobiowy)
  • Pomidory krojone - 400g
  • Kapusta pekińska - 1/3szt (najlepiej białe części)
  • Marchew - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Pieczarki - 10szt
  • Pasta gochujang - 2 łyżki
  • Liść kafir - 2szt
  • Trawa cytrynowa - 1szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Makaron azjatycki - 200g

Dodatki:

  • Pierś z kaczki - 2szt
  • Tofu - 400g
  • Pasta gochujang - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka


Zaczniemy od dodatków. Najlepiej zamarynować je już dzień wcześniej. 

Przygotowujemy marynatę - mieszamy gochujang, sos sojowy i syrop z agawy. Piersi z kaczki nacinamy (nacinamy tłuszcz, aby nie uszkodzić mięsa). Tofu delikatnie dociskamy pomiędzy ręcznikami papierowymi, po osuszeniu kroimy w kostkę. Marynatą nacieramy piersi z kaczki, zalewamy tofu. Zostawiamy w lodówce do zamarynowania na całą noc.


Bulion mieszamy z pomidorami, dodajemy liście limonki, zgniecioną trawę cytrynową i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pieczarki pokrojone w plasterki, poszatkowaną pekińską i kukurydzę. Doprawiamy pastą gochujang. Zupę gotujemy, aż warzywa będą lekko miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).

W międzyczasie przygotowujemy wybrany makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Wracamy do dodatków. 

Pierś z kaczki układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy około 10 minut, aż skórka się zarumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Teraz obracamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w plasterki.

Tofu smażymy na oleju sezamowym, aż do zarumienienia.


Do misek nakładamy porcje makaronu, zalewamy zupą, na to układamy tofu, pierś z kaczki i posypujemy świeżą kolendrą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty