Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa z Gochujang, kaczką i tofu

Zupa z Gochujang, kaczką i tofu

Zupa w azjatyckim stylu z dodatkiem koreańskiej, pikantnej pasty Gochujang. Rozgrzewająca i bardzo wyrazista w smaku. Dzięki dodatkowi tofu i piersi z kaczki zupa jest bardzo konkretna.

Składniki:

Zupa:

  • Bulion - 1 litr (u mnie drobiowy)
  • Pomidory krojone - 400g
  • Kapusta pekińska - 1/3szt (najlepiej białe części)
  • Marchew - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Pieczarki - 10szt
  • Pasta gochujang - 2 łyżki
  • Liść kafir - 2szt
  • Trawa cytrynowa - 1szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Makaron azjatycki - 200g

Dodatki:

  • Pierś z kaczki - 2szt
  • Tofu - 400g
  • Pasta gochujang - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Syrop z agawy - 1 łyżeczka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka


Zaczniemy od dodatków. Najlepiej zamarynować je już dzień wcześniej. 

Przygotowujemy marynatę - mieszamy gochujang, sos sojowy i syrop z agawy. Piersi z kaczki nacinamy (nacinamy tłuszcz, aby nie uszkodzić mięsa). Tofu delikatnie dociskamy pomiędzy ręcznikami papierowymi, po osuszeniu kroimy w kostkę. Marynatą nacieramy piersi z kaczki, zalewamy tofu. Zostawiamy w lodówce do zamarynowania na całą noc.


Bulion mieszamy z pomidorami, dodajemy liście limonki, zgniecioną trawę cytrynową i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, pieczarki pokrojone w plasterki, poszatkowaną pekińską i kukurydzę. Doprawiamy pastą gochujang. Zupę gotujemy, aż warzywa będą lekko miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).

W międzyczasie przygotowujemy wybrany makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


Wracamy do dodatków. 

Pierś z kaczki układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy około 10 minut, aż skórka się zarumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Teraz obracamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Zdejmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na około 5 minut. Po tym czasie kroimy w plasterki.

Tofu smażymy na oleju sezamowym, aż do zarumienienia.


Do misek nakładamy porcje makaronu, zalewamy zupą, na to układamy tofu, pierś z kaczki i posypujemy świeżą kolendrą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty