Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tacos z kurczakiem i chorizo

Tacos z kurczakiem i chorizo

Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed podaniem, podsmażone na patelni, aby uzyskać świetną chrupkość. To przepyszne i proste danie!

Składniki:

  • Mini tortille - 8szt
  • Kurczak (najlepiej mięso z udka) - 300g
  • Chorizo - 100g
  • Fasola z puszki (u mnie biała) - 120g
  • Kukurydza z puszki - 50g
  • Papryka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Przyprawa meksykańska - 1 łyżeczka
  • Świeża kolendra - 1/2 pęczka
  • Olej - 1 łyżeczka

Kurczaka kroimy w kostkę, chorizo w półplasterki. Na suchej patelni smażymy chorizo, aż mocno się zarumieni. Chorizo zdejmujemy z patelni, a z na wytopionym tłuszczu smażymy kurczaka. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa - cebulę i paprykę. Po kilku kolejnych minutach dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę, koncentrat, przyprawę i wcześniej przesmażone chorizo. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy tylko trochę do dekoracji).

Do tortilli nakładamy porcje farszu i składamy na pół. Smażymy na natłuszczonej patelni z obu stron, aż do zarumienienia. Przed podaniem dekorujemy kolendrą.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty