Polecane
Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Zapiekane gnocchi z dynią, pesto i Grana Padano
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapiekane z serem grana padano. Wyjątkowo kremowe i aromatyczne danie, podkręcone wyrazistym smakiem dojrzewającego sera. To danie świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację!
Składniki na 4 porcje:
- Kurczak, mięso z udka lub piersi - 400g
- Dynia, miąższ - 450g
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Pesto z suszonych pomidorów - 2 łyżki
- Śmietana 18% - 100ml
- Suszone pomidory (nie z oleju) - 2 łyżki
- Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
- Gnocchi gotowe - 500g
- Ser Grana Padano - 50g
- Olej - 1 łyżka
- Pieprz do smaku
+ patelnia nadająca się do piekarnika
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Dynię oraz kurczaka kroimy w niedużą kostkę.
Na rozgrzany olej wrzucamy płatki chilli, a po chwili dodajemy kurczaka. Gdy lekko się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i dynię. Smażymy całość razem przez około 5 minut. Dodajemy śmietanę, pesto i suszone pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem do smaku. W tym czasie gotujemy gnocchi, ale nieco krócej niż w instrukcji, aby nie były za miękkie.
Gnocchi dodajemy na patelnię, całość mieszamy, posypujemy startym serem Grana Padano. Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia, w 180 stopniach przez około 6-8 minut, aby ser się rozpuścił.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz