Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zapiekane gnocchi z dynią, pesto i Grana Padano

Zapiekane gnocchi z dynią, pesto i Grana Padano

Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapiekane z serem grana padano. Wyjątkowo kremowe i aromatyczne danie, podkręcone wyrazistym smakiem dojrzewającego sera. To danie świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację!

Składniki na 4 porcje:

  • Kurczak, mięso z udka lub piersi - 400g
  • Dynia, miąższ - 450g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pesto z suszonych pomidorów - 2 łyżki
  • Śmietana 18% - 100ml
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 2 łyżki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Gnocchi gotowe - 500g
  • Ser Grana Padano - 50g
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku 

+ patelnia nadająca się do piekarnika

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Dynię oraz kurczaka kroimy w niedużą kostkę.

Na rozgrzany olej wrzucamy płatki chilli, a po chwili dodajemy kurczaka. Gdy lekko się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i dynię. Smażymy całość razem przez około 5 minut. Dodajemy śmietanę, pesto i suszone pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem do smaku. W tym czasie gotujemy gnocchi, ale nieco krócej niż w instrukcji, aby nie były za miękkie.

Gnocchi dodajemy na patelnię, całość mieszamy, posypujemy startym serem Grana Padano. Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia, w 180 stopniach przez około 6-8 minut, aby ser się rozpuścił.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty