Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to pyszna wersja smażonych przysmaków. Wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Koniecznie spróbujcie w najbliższy Tłusty Czwartek!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 160g
  • Woda - 250ml
  • Masło - 50g
  • Jajko rozmiar M - 3szt
  • Sól - szczypta
  • Olej do smażenia (u mnie około 600ml)

Lukier:

  • Cukier puder - 3-4 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki - ok. 3 łyżeczki

Potrzebne przybory kuchenne:

garnek z grubym dnem lub patelnia, papier do pieczenia, szpryca, termometr cukierniczy


Przygotowujemy ciasto parzone. Wodę z masłem podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści i całość zacznie się gotować. Wyłączmy ogień pod garnkiem, dodajemy mąkę i sól. Energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Włączamy bardzo mały ogień. Gotujemy jeszcze ciągle mieszając przez minutę.

Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Powinno pozostać lekko ciepłe.

Teraz do ciasta dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy na niskich obrotach. Następne możemy dodać, kiedy poprzednie jest już dokładanie wymieszane. 

Ciasto teraz musi zupełnie ostygnąć.


Arkusz papieru do pieczenia kroimy  na mniejsze kwadraty. Ciasto wyciskamy za pomocą szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Z tej porcji wyjdzie 6-8 pączków.

Pączki wiedeńskie

Olej podgrzewamy w garnku z grubym dnem lub w dużej patelni. Olej powinien mieć 180 stopni - najlepiej kontrolować temperaturę za pomocą termometru cukierniczego.

Kiedy olej będzie miał odpowiednią temperaturę, wkładamy pączki papierem do góry. Po chwili można bez problemu zdjąć papier. Kiedy pączki ładnie zarumienią się z jednej strony, obracamy je i smażymy drugą stronę. Pączki powinny być mocno zrumienione, aby nie były w środku surowe. Ważne, aby pilnować temperatury, żeby pączki się nie spaliły.

Pączki wyławiamy i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Pączki wiedeńskie

Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy porcjami sok i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję - dość gęstą, ale już lejącą się.

Ostudzone pączki polewamy lukrem. Można je konsumować od razu :)

Pączki wiedeńskie


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty