Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

 Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami.

Składniki:

Owoce:

  • Mango - 1szt
  • Brzoskwinia - 2szt
  • Ewentualnie cukier - do smaku

Krem:

  • Mascarpone - 180g
  • Śmietanka kremówka - 150ml
  • Cukier puder - 1 łyżka

Dodatkowo:

  • Ryż preparowany - 30g
  • Bezy - 30g


Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji.

Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce.

Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce.

Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser.

Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu.

Komentarze

  1. Wow! Wygląda cudnie, aż żal jeść. A z drugiej strony żal nie spróbować 😉
    Wszystkiego dobrego 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, takie połączenie musi smakować znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty