Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami.
Składniki:
Owoce:
- Mango - 1szt
- Brzoskwinia - 2szt
- Ewentualnie cukier - do smaku
Krem:
- Mascarpone - 180g
- Śmietanka kremówka - 150ml
- Cukier puder - 1 łyżka
Dodatkowo:
- Ryż preparowany - 30g
- Bezy - 30g
Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji.
Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce.
Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce.
Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser.
Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu.


Wow! Wygląda cudnie, aż żal jeść. A z drugiej strony żal nie spróbować 😉
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego 🙂
Rzeczywiście, takie połączenie musi smakować znakomicie :-)
OdpowiedzUsuń