Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gnocchi Alla Carbonara

Gnocchi Alla Carbonara

Carbonara, ale nie z makaronem tylko z kluseczkami. Pyszne, proste i szybkie danie. Miękkie gnocchi świetnie smakują z chrupiącym guanciale i kremowym sosem jajeczno-serowym.

Składniki:

  • Gnocchi gotowe - 400g
  • Guanciale (ewentualnie wędzony boczek) - 100g
  • Żółtka - 2szt
  • Parmigiano Reggiano starty - 40g
  • Pieprz mielony - do smaku

Guanciale kroimy w kostkę. Podsmażamy, aż mocno się zarumieni. W międzyczasie gnocchi wrzucamy na wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy i wrzucamy kluseczki do guanciale (zostawiamy wodę z gotowania klusek).

Kluseczki chwilę smażymy. 

W tym czasie żółtka mieszamy z tartym serem. Kluseczki zdejmujemy z ognia. Dodajemy masę żółtkową i małą chochelkę wody z gotowania gnocchi. Mieszamy dokładnie, aż sos otoczy dokładnie kluseczki. Doprawiamy mielonym pieprzem do smaku. 

Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty