Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z sosem z pieczonych warzyw z burratą

Makaron z sosem z pieczonych warzyw z burratą

Makaron z wyjątkowo kremowym i aromatycznym sosem z pieczonych warzyw i burraty. Ten pyszny i prosty obiad uda się nawet osobie, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Składniki na 6 porcji:

  • Papryka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 1 główka
  • Pomidory - 6szt małych
  • Rozmaryn świeży - kilka gałązek
  • Oliwa z oliwek lub dobry olej - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku

  • Burrata - 2szt (200g)
  • Makaron grubszy - 300g

W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone warzywa - paprykę, cebulę, czosnek (przekrojony na pół lub w ząbkach), pomidory. Całość polewamy oliwą, na górze układamy gałązki rozmarynu.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut, aż warzywa zmiękną. 

Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu usuwamy rozmaryn i zdejmujemy skórki z papryk i pomidorów.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw z burratą

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie miksujemy dokładnie warzywa. Dodajemy burraty, ponownie miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy, ale nie gotujemy. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. 

Na talerzach układamy porcje makaronu, polewamy sosem. Podajemy od razu.

Makaron z sosem z pieczonych warzyw z burratą



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty