Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ryż z kozieradką i pietruszką

Ryż z kozieradką i pietruszką

Sypki, smażony ryż z dodatkiem korzennej kozieradki i pietruszki. To świetny dodatek do curry, gęstych sosów lub mięs.

Składniki na 4 porcje:

  • Ryż - 200g (u mnie jaśminowy)
  • Masło klarowane - 20g
  • Kozieradka ziarno - 1 łyżeczka
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek mielony - 1/2 łyżeczki
  • Chilli - 1/4 łyżeczki
  • Pietruszka natka - 1/2 pęczka

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - powinien pozostać lekko twardy. 

Kozieradkę miażdżymy w moździerzu. Możecie także kupić już zmieloną. Mieszamy kozieradkę z curry, czosnkiem i chilli. 

Na gorącym maśle klarowanym smażymy przyprawy przez około minutę, często mieszając. Dorzucamy ryż i smażymy mieszając, aż ryż będzie lekko zarumieniony. Pietruszkę siekamy, odkładamy trochę do dekoracji, a resztę mieszamy z ryżem. 

Ryż podajemy w miseczkach lub na talerzach, posypujemy pozostałą pietruszką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty