Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bezy z kremem kawowym i jeżynami

Bezy z kremem kawowym i jeżynami

Koszyczki bezowe wypełnione kawowym kremem z ricotty. Kwaskowe jeżyny idealnie komponują się ze słodką bezą.

Składniki na 6-8szt:

Bezy:

  • Białko jaja kurzego - 2szt
  • Cukier - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • Ocet - 1 łyżeczka

Krem kawowy:

  • Ricotta - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200ml
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Espresso (ostudzone) - 50ml

Dodatkowo:

  • Jeżyny - 1 szklanka
  • Kakao - do dekoracji


Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę za pomocą szprycy układamy w koszyczki - robimy okręgi i formujemy na nich wyższy rant. 

Pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut. Jeśli beza ciemnieje, zmniejszamy temperaturę na 100 stopni. Po upieczeniu suszymy w otwartym piekarniku.

Ricottę odcedzamy na sitku przez około 15 minut. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami ricottę. Kiedy dokładnie się połączy powoli dodajemy ostudzone espresso.

Krem układamy na bezach bezpośrednio przed podaniem. Na kremie układamy jeżyny i całość posypujemy gorzkim kakao.

Komentarze

  1. O matko! A to już jest wypas nie z tej ziemi. I jeszcze ta jeżyna w kontrapunkcie do słodkiej bezy!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty