Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bezy z kremem kawowym i jeżynami
Koszyczki bezowe wypełnione kawowym kremem z ricotty. Kwaskowe jeżyny idealnie komponują się ze słodką bezą.
Składniki na 6-8szt:
Bezy:
- Białko jaja kurzego - 2szt
- Cukier - 100g
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- Ocet - 1 łyżeczka
Krem kawowy:
- Ricotta - 250g
- Śmietanka kremówka - 200ml
- Cukier puder - 1 łyżka
- Espresso (ostudzone) - 50ml
Dodatkowo:
- Jeżyny - 1 szklanka
- Kakao - do dekoracji
Do bezy potrzebujemy białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je mikserem, zaczynając od najmniejszych obrotów i powoli je zwiększając. Kiedy białka są już sztywne dodajemy porcjami cukier. Do ostatniej porcji cukru dodajemy mąkę i ocet.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę za pomocą szprycy układamy w koszyczki - robimy okręgi i formujemy na nich wyższy rant.
Pieczemy w 110 stopniach przez 90 minut. Jeśli beza ciemnieje, zmniejszamy temperaturę na 100 stopni. Po upieczeniu suszymy w otwartym piekarniku.
Ricottę odcedzamy na sitku przez około 15 minut. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami ricottę. Kiedy dokładnie się połączy powoli dodajemy ostudzone espresso.
Krem układamy na bezach bezpośrednio przed podaniem. Na kremie układamy jeżyny i całość posypujemy gorzkim kakao.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


O matko! A to już jest wypas nie z tej ziemi. I jeszcze ta jeżyna w kontrapunkcie do słodkiej bezy!
OdpowiedzUsuńDzięki! Jeżyny w tym roku u mnie obrodziły ;)
Usuń