Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Tajska zupa z owocami morza
Pyszna zupa z krewetkami i kalmarami baby. Jest pełna smaku i kremowa. Z pewnością zachwyci każdego, a jest wyjątkowo prosta w wykonaniu.
Składniki na 4 porcje:
- Mleko kokosowe - 400ml
- Pasta Tom Kha - 60g
- Pieczarki - 400g
- Pomidory - 4szt średnie
- Pak choi - 1szt
- Koperek siekany - 1 łyżka
- Krewetki surowe obrane - 500g
- Kalmary baby surowe - 500g
- Makaron ryżowy - 200g
Rozpoczynamy od owoców morza. Możecie zakupić już obrane mrożone lub świeże. Ja zdecydowałam się na świeże owoce morza i obierałam je zgodni z instrukcjami w internecie. Kalmary kroimy w krążki, a krewetki pozostawiamy w całości.
Pieczarki kroimy w plasterki, pomidora w kostkę.
Mleko kokosowe łączymy z 400ml wody i pastą tom kha. Podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy pieczarki i pomidory. Gotujemy około 15 minut.
W międzyczasie kroimy pak choi na podłużne paski, wrzucamy na 2 minuty do wrzątku i odcedzamy.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do zupy dokładamy owoce morza i gotujemy 6-8 minut - powinny być ugotowane, ale pozostać sprężyste. Przy dłuższym gotowaniu zrobią się gumowate. Pod koniec gotowania dorzucamy siekany koperek.
Na talerzach układamy porcje makaronu i pak choi. Całość zalewamy gorącą zupą.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Zupa wygląda jak z najlepszej restauracji i aż pachnie przez ekran!
OdpowiedzUsuńDzięki! Wyszła pyszna ;)
Usuń