Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Korzenna wątróbka z gruszką

Korzenna wątróbka z gruszką

Zazwyczaj gotuję wątróbkę z jabłkiem, ale tym razem spróbowałam nieco innej wersji - z gruszką i korzennymi przyprawami. Wyszła świetnie - dobrze doprawiona z kawałkami słodkich, soczystych owoców. To pyszny i szybki obiad, koniecznie go wypróbujcie!

Składniki na 4 porcje:

  • Wątróbka drobiowa - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Gruszka - 3szt
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Masło klarowane - 20g
  • Przyprawy mielone, po 1/4 łyżeczki:
  • cynamon, kardamon, imbir, goździki
  • Pieprz i papryka chilli do smaku

Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Cebulę kroimy w piórka, gruszki w dużą kostkę, a czosnek przeciskamy.

Na rozgrzanym maśle klarowanym smażymy cebulę przez kilka minut. Gdy lekko zmięknie dodajemy czosnek, gruszkę, mielone przyprawy, doprawiamy pieprzem i chilli. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wątróbkę. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszamy. 

Wątróbkę podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam wątróbki z gruszką, ale jadłam z cynamonem i - o dziwo! - bardzo mi smakowała, chociaż połączenie jest zaskakujące. To jest przepis jak z kuchni żydowskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię korzenne przyprawy do mięs, ale wątróbkę tak robiłam pierwszy raz. Gruszka też świetnie się sprawdziła

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty