Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Tajska zupa z owocami morza

Tajska zupa z owocami morza

Pyszna zupa z krewetkami i kalmarami baby. Jest pełna smaku i kremowa. Z pewnością zachwyci każdego, a jest wyjątkowo prosta w wykonaniu.

Składniki na 4 porcje:

  • Mleko kokosowe - 400ml
  • Pasta Tom Kha - 60g
  • Pieczarki - 400g
  • Pomidory - 4szt średnie
  • Pak choi - 1szt
  • Koperek siekany - 1 łyżka
  • Krewetki surowe obrane - 500g
  • Kalmary baby surowe - 500g
  • Makaron ryżowy - 200g

Rozpoczynamy od owoców morza. Możecie zakupić już obrane mrożone lub świeże. Ja zdecydowałam się na świeże owoce morza i obierałam je zgodni z instrukcjami w internecie. Kalmary kroimy w krążki, a krewetki pozostawiamy w całości. 

Pieczarki kroimy w plasterki, pomidora w kostkę.

Mleko kokosowe łączymy z 400ml wody i pastą tom kha. Podgrzewamy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy pieczarki i pomidory. Gotujemy około 15 minut.

W międzyczasie kroimy pak choi na podłużne paski, wrzucamy na 2 minuty do wrzątku i odcedzamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do zupy dokładamy owoce morza i gotujemy 6-8 minut - powinny być ugotowane, ale pozostać sprężyste. Przy dłuższym gotowaniu zrobią się gumowate. Pod koniec gotowania dorzucamy siekany koperek.

Na talerzach układamy porcje makaronu i pak choi. Całość zalewamy gorącą zupą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty