Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto Malaga bez pieczenia

Ciasto Malaga bez pieczenia

Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym kremem czekoladowy z rodzynkami długo moczonymi w rumie. Ta prosta pozycja zachwyci każdego!

Składniki:

  • Herbatniki kakaowe - 36szt
  • Rodzynki - 80g
  • Rum - do zalania rodzynek
  • Kajmak - 3 łyżki
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Kakao - 2 łyżki płaskie + do dekoracji

Zaczynamy na dzień przed przygotowaniem ciasta. Rodzynki zalewamy rumem. U mnie leżały całą noc i świetnie nabrały mocy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy 12 herbatników (3 rzędy po 4 sztuk). Smarujemy kajmakiem i na tym układamy kolejne 12 herbatników. Tak powstanie spód ciasta.

Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekolada ma być rozpuszczona, ale nie gorąca.

Łączymy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie gęsta. Dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę, miksujemy jeszcze chwilę, Dzięki czekoladzie masa szybko zgęstnieje. Dodajemy odcedzone i lekko odciśnięte rodzynki. Mieszamy masę i wykładamy na herbatniki. Na górze znów układamy warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ciasto posypujemy gorzkim kakao.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty