Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto Malaga bez pieczenia

Ciasto Malaga bez pieczenia

Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym kremem czekoladowy z rodzynkami długo moczonymi w rumie. Ta prosta pozycja zachwyci każdego!

Składniki:

  • Herbatniki kakaowe - 36szt
  • Rodzynki - 80g
  • Rum - do zalania rodzynek
  • Kajmak - 3 łyżki
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 150ml
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka - 50g
  • Kakao - 2 łyżki płaskie + do dekoracji

Zaczynamy na dzień przed przygotowaniem ciasta. Rodzynki zalewamy rumem. U mnie leżały całą noc i świetnie nabrały mocy.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy 12 herbatników (3 rzędy po 4 sztuk). Smarujemy kajmakiem i na tym układamy kolejne 12 herbatników. Tak powstanie spód ciasta.

Czekoladę dzielimy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekolada ma być rozpuszczona, ale nie gorąca.

Łączymy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie gęsta. Dodajemy kakao i rozpuszczoną czekoladę, miksujemy jeszcze chwilę, Dzięki czekoladzie masa szybko zgęstnieje. Dodajemy odcedzone i lekko odciśnięte rodzynki. Mieszamy masę i wykładamy na herbatniki. Na górze znów układamy warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem ciasto posypujemy gorzkim kakao.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty