Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wege tantanmen ramen / vegan tantanmen ramen

Wege tantanmen ramen / vegan tantanmen ramen

Tantanmen to chyba mój ulubiony ramen - kremowy i wyjątkowo aromatyczny. Tym razem przygotowałam wersję wegetariańską, na warzywnym bulionie i z tofu zamiast mięsa. Pomimo braku mięsa zupa jest pełna umami, niezwykle złożona i bogata w smaku. Można przygotować ją też w wersji wegańskiej (bez jaj i sosu rybnego).

Składniki na dużą porcję dla 6 osób:

Bulion warzywny:

  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Seler korzeń - kawałek
  • Por - u mnie zielona część z 1 szt
  • Trawa cytrynowa - kawałek świeżej lub 1/2 łyżeczki proszku
  • Liść kaffir - 5szt
  • Lubczyk korzeń mielony - 1 łyżeczka
  • Grzyby shitake - 6szt
  • Grzyby leśne suszone - garść
  • Imbir - kawałek ok 3cm obrany
  • Suszona papryczka chilli - 1szt

Tare:

  • Mleko migdałowe (lub sojowe) - 500ml
  • Pasta miso - 3 łyżki
  • Tahini - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Tofu udające mięso mielone:

  • Tofu - 400g
  • Ciemny sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos teriyaki - 1 łyżka
  • Sos rybny - 1 łyżka (pomijamy w wersji wegańskiej)
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek mielony - 1/2 łyżeczki
  • Kumin i kolendra mielone - po 1/2 łyżeczki
  • Olej do smażenia

Dodatki:

  • Grzyby shimeji - 100g
  • Sos sojowy jasny - 1 łyżka
  • Olej do smażenia
  • Grzyby i marchew z bulionu
  • Kukurydza - 100g
  • Makaron (ramen) - 300g
  • Jajka marynowane - 6szt z tego przepisu (pomijamy w wersji wegańskiej)
  • Szczypiorek lub kiełki do dekoracji

Jajka przygotowujemy 1-2 dni wcześniej z podanego wyżej przepisu. Wyciągamy je z lodówki przed podaniem, aby miały zagrzały się do temperatury pokojowej.

Gotujemy bulion. Wszystkie warzywa myjemy, jeśli trzeba to obieramy. Dodajemy grzyby i przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę. Polecam użycie szybkowaru - skraca gotowanie i wyciąga cały smak i aromat z warzyw.

Po ugotowaniu bulion odcedzamy. Wyciągamy z niego grzyby i marchew - kroimy je i odkładamy.

Teraz przygotowujemy tare. Zazwyczaj używałam do niego mleka sojowego, ale teraz spróbowałam z migdałowym i zdecydowanie bardziej mi smakuje!

Mleko migdałowe łączymy z tahini, pastą miso i olejem sezamowym. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Tahini i miso powinny się rozpuścić. Taką zaprawę dodajemy do bulionu. Możemy razem podgrzać, ale nie gotujemy, aby miso nie straciło swoich właściwości zdrowotnych.

Tofu odciskamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tofu mieszamy z sosami i przyprawami. Smażymy na oleju parę minut, często mieszając, aż mocno się zarumieni.

Z grzybów shimeji odkrawamy twardą podstawę. Myjemy je i smażymy na oleju, podlane sosem sojowym przez około 5 minut.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ta talerzach lub w miskach układamy podgrzane składniki: makaron, grzyby i marchew z bulionu, grzyby shimeji, tofu oraz składniki w temperaturze pokojowej - jajka i kukurydzę. Zalewamy gorącą zupą. Posypujemy szczypiorkiem lub kiełkami. 

Zupa zawiera dużo składników i jej przygotowanie jest dość pracochłonne, ale uwierzcie, że ten smak się broni i jest wart każdej spędzonej w kuchni minuty ;)


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty