Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z tortellini, fioletowym pomidorem i czarnuszką

Sałatka z tortellini, fioletowym pomidorem i czarnuszką

Sałatka z tortellini, rukolą i fioletowym pomidorem. Smaku nadaje sos miodowo-musztardowy i czarnuszka. Pomidory fioletowe smakują jak zwykłe pomidory, ale mają piękny kolor. Taka sałatka rewelacyjnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Tortellini (u mnie z tortellini z prosciutto) - 250g
  • Rukola - 4 garście
  • Pomidor fioletowy - 1 duży
  • Suszone pomidory krojona - 2 łyżki
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Sos miodowo-musztardowy:

  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Przygotowujemy sos: mieszamy płynny miód, musztardę, musztardę francuską, sok z cytryny i pieprz. 

Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

Pomidora kroimy w mniejsze kawałki.

Mieszamy tortellini, rukolę, pomidora, suszone pomidory. Polewamy sosem i posypujemy czarnuszką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty