Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z tortellini, fioletowym pomidorem i czarnuszką

Sałatka z tortellini, fioletowym pomidorem i czarnuszką

Sałatka z tortellini, rukolą i fioletowym pomidorem. Smaku nadaje sos miodowo-musztardowy i czarnuszka. Pomidory fioletowe smakują jak zwykłe pomidory, ale mają piękny kolor. Taka sałatka rewelacyjnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Tortellini (u mnie z tortellini z prosciutto) - 250g
  • Rukola - 4 garście
  • Pomidor fioletowy - 1 duży
  • Suszone pomidory krojona - 2 łyżki
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Sos miodowo-musztardowy:

  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Przygotowujemy sos: mieszamy płynny miód, musztardę, musztardę francuską, sok z cytryny i pieprz. 

Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

Pomidora kroimy w mniejsze kawałki.

Mieszamy tortellini, rukolę, pomidora, suszone pomidory. Polewamy sosem i posypujemy czarnuszką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty