Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z tortellini, fioletowym pomidorem i czarnuszką

Sałatka z tortellini, fioletowym pomidorem i czarnuszką

Sałatka z tortellini, rukolą i fioletowym pomidorem. Smaku nadaje sos miodowo-musztardowy i czarnuszka. Pomidory fioletowe smakują jak zwykłe pomidory, ale mają piękny kolor. Taka sałatka rewelacyjnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • Tortellini (u mnie z tortellini z prosciutto) - 250g
  • Rukola - 4 garście
  • Pomidor fioletowy - 1 duży
  • Suszone pomidory krojona - 2 łyżki
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Sos miodowo-musztardowy:

  • Miód - 1 łyżeczka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Przygotowujemy sos: mieszamy płynny miód, musztardę, musztardę francuską, sok z cytryny i pieprz. 

Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. 

Pomidora kroimy w mniejsze kawałki.

Mieszamy tortellini, rukolę, pomidora, suszone pomidory. Polewamy sosem i posypujemy czarnuszką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty