Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekanka z ciasta filo z twarogiem

Zapiekanka z ciasta filo z twarogiem

Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masło klarowana nadaje wspaniałego aromatu. Szybkie, proste i bardzo pyszne!

Składniki na 2 porcje:

  • Ciasto filo świeże - 150g (czyli 1/2 opakowania)
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Twaróg - 200g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
  • Brzoskwinie z puszki - 6 połówek


Świeżego ciasta filo szukajcie w lodówce, obok ciast francuskich. Na 2 porcje będzie nam potrzebne pół rolki ciasta. Drogą połówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. 

Połówkę ciasta kroimy jeszcze raz na pół. 

Masło klarowane roztapiamy. Foremki smarujemy delikatnie masłem.

Ciasto filo rozwijamy. Układamy jedną warstwę filo, smarujemy masłem, na to następna warstwa ciasta, masło i znów ciasto, aż do wykończenia arkuszy. 

Tak przygotowane ciasto zwijamy w harmonijkę i wkładamy do foremek. 

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki z ciastem zalewamy masą twarogową. 

Na górze układamy pokrojone brzoskwinie z puszki. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty