Polecane
Zapiekanka z ciasta filo z twarogiem
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masło klarowana nadaje wspaniałego aromatu. Szybkie, proste i bardzo pyszne!
Składniki na 2 porcje:
- Ciasto filo świeże - 150g (czyli 1/2 opakowania)
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Twaróg - 200g
- Mleko - 1/2 szklanki
- Cukier waniliowy - 2 łyżki
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
- Brzoskwinie z puszki - 6 połówek
Świeżego ciasta filo szukajcie w lodówce, obok ciast francuskich. Na 2 porcje będzie nam potrzebne pół rolki ciasta. Drogą połówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce.
Połówkę ciasta kroimy jeszcze raz na pół.
Masło klarowane roztapiamy. Foremki smarujemy delikatnie masłem.
Ciasto filo rozwijamy. Układamy jedną warstwę filo, smarujemy masłem, na to następna warstwa ciasta, masło i znów ciasto, aż do wykończenia arkuszy.
Tak przygotowane ciasto zwijamy w harmonijkę i wkładamy do foremek.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki z ciastem zalewamy masą twarogową.
Na górze układamy pokrojone brzoskwinie z puszki.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz