Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zapiekanka z ciasta filo z twarogiem

Zapiekanka z ciasta filo z twarogiem

Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masło klarowana nadaje wspaniałego aromatu. Szybkie, proste i bardzo pyszne!

Składniki na 2 porcje:

  • Ciasto filo świeże - 150g (czyli 1/2 opakowania)
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Twaróg - 200g
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
  • Brzoskwinie z puszki - 6 połówek


Świeżego ciasta filo szukajcie w lodówce, obok ciast francuskich. Na 2 porcje będzie nam potrzebne pół rolki ciasta. Drogą połówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w lodówce. 

Połówkę ciasta kroimy jeszcze raz na pół. 

Masło klarowane roztapiamy. Foremki smarujemy delikatnie masłem.

Ciasto filo rozwijamy. Układamy jedną warstwę filo, smarujemy masłem, na to następna warstwa ciasta, masło i znów ciasto, aż do wykończenia arkuszy. 

Tak przygotowane ciasto zwijamy w harmonijkę i wkładamy do foremek. 

Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki z ciastem zalewamy masą twarogową. 

Na górze układamy pokrojone brzoskwinie z puszki. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty