Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wegańskie ciasteczka z bakaliami
Ciasteczka z płatkami owsianymi, orzechami, kokosem, rodzynkami i żurawiną. Te ciasteczka są odpowiednie dla wegan i wegetarian, ale z pewnością zasmakują każdemu.
Składniki:
- Płatki owsiane - 2 szklanki
- Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Olej - 80ml
- Banan - 1/2 szt
- Nerkowce - 50g
- Orzechy włoskie - 50g
- Kokos wiórki - 2 łyżki
- Żurawina - 2 łyżki
- Rodzynki - 2 łyżki
- Morele suszone - 12szt
- Siemię lniane - 3 łyżki
- Chia - 1 łyżka
- Syrop z agawy - 2 łyżki
- Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
1 łyżeczkę siemienia lnianego mielimy. Dodajemy ziarna chia i zalewamy około 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Ta mieszanka zastąpi jajko i dobrze sklei ciasteczka.
Połówkę banana rozgniatamy widelcem. Orzechy i morele siekamy.
Łączymy składniki - płatki owsiane, mąkę, cukier, olej, banana, pozostałe siemię, posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki, morele, syrop z agawy (lub klonowy), proszek do pieczenia, przyprawy i namoczone siemię z chią. Całość zagniatamy, aż do połączenia składników.
Odrywamy porcje ciasta, formujemy kulki i lekko dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Ciasteczka zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.
Komentarze
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Świetny sposób na zdrową przekąskę 👍
OdpowiedzUsuń