Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pyszne ciasto z ryżem preparowanym
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki biszkopt, puszysty krem z mascarpone i ryż ze słodkim kajmakiem - to genialne połączenie smaków i tekstur!
Składniki na blachę 26cm:
Biszkopt:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
- Brandy - 3 łyżki
- Przegotowana woda - 3 łyżki
Masa:
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka 30% - 200g
- Cukier puder - 1 łyżka
- Masa krówkowa - 2 płaskie łyżki
Warstwa ryżowa:
- Ryż preparowany - 2 szklanki (około 60g)
- Masa krówkowa - 350g
Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Dokładanie mieszamy.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Przygotowujemy nasączenie - mieszamy przegotowaną ostudzoną wodę z brandy. Polewamy dokładnie biszkopt.
Krem:
Mascarpone łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Miksujemy, najpierw na małych obrotach, potem na coraz wyższych, aż krem będzie gęsty. Miksowanie powinno trwać kilka minut. Pod koniec miksowania dodajemy kajmak.
Masę wykładamy na biszkopt.
Przygotowujemy warstwę z ryżem.
Kajmak łączymy z ryżem preparowanym. Mieszamy, aż cały ryż będzie oblepiony. Wykładamy na ciasto i delikatnie rozprowadzamy po całości.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz