Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym

Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki biszkopt, puszysty krem z mascarpone i ryż ze słodkim kajmakiem - to genialne połączenie smaków i tekstur!

Składniki na blachę 26cm:

Biszkopt:

  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Nasączenie:

  • Brandy - 3 łyżki
  • Przegotowana woda - 3 łyżki

Masa:

  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Masa krówkowa - 2 płaskie łyżki

Warstwa ryżowa:

  • Ryż preparowany - 2 szklanki (około 60g)
  • Masa krówkowa - 350g


Biszkopt: 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Dokładanie mieszamy. 

Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy. 

Przygotowujemy nasączenie - mieszamy przegotowaną ostudzoną wodę z brandy. Polewamy dokładnie biszkopt.

Krem:

Mascarpone łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Miksujemy, najpierw na małych obrotach, potem na coraz wyższych, aż krem będzie gęsty. Miksowanie powinno trwać kilka minut. Pod koniec miksowania dodajemy kajmak.

Masę wykładamy na biszkopt.

Przygotowujemy warstwę z ryżem.

Kajmak łączymy z ryżem preparowanym. Mieszamy, aż cały ryż będzie oblepiony. Wykładamy na ciasto i  delikatnie rozprowadzamy po całości.

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty