Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym

Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki biszkopt, puszysty krem z mascarpone i ryż ze słodkim kajmakiem - to genialne połączenie smaków i tekstur!

Składniki na blachę 26cm:

Biszkopt:

  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Nasączenie:

  • Brandy - 3 łyżki
  • Przegotowana woda - 3 łyżki

Masa:

  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka 30% - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Masa krówkowa - 2 płaskie łyżki

Warstwa ryżowa:

  • Ryż preparowany - 2 szklanki (około 60g)
  • Masa krówkowa - 350g


Biszkopt: 

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Dokładanie mieszamy. 

Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Po upieczeniu ciasto studzimy. 

Przygotowujemy nasączenie - mieszamy przegotowaną ostudzoną wodę z brandy. Polewamy dokładnie biszkopt.

Krem:

Mascarpone łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Miksujemy, najpierw na małych obrotach, potem na coraz wyższych, aż krem będzie gęsty. Miksowanie powinno trwać kilka minut. Pod koniec miksowania dodajemy kajmak.

Masę wykładamy na biszkopt.

Przygotowujemy warstwę z ryżem.

Kajmak łączymy z ryżem preparowanym. Mieszamy, aż cały ryż będzie oblepiony. Wykładamy na ciasto i  delikatnie rozprowadzamy po całości.

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Pyszne ciasto z ryżem preparowanym


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty