Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mango sticky rice - wegański deser

Mango sticky rice - wegański deser

Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mleczka kokosowego, pulpa mango i kawałki świeżych owoców. Mango sticky rice jest pyszny i odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Składniki na 5-6 porcji:

  • Ryż kleisty - 300g
  • Woda - 350ml
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 3 łyżki

  • Pulpa mango - 200ml
  • Mango świeże - 1szt

Ryż kleisty płuczemy kilkukrotnie. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zestawiamy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. 

W tym czasie podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem i szczyptą soli. Zalewamy ryż i mieszamy. Studzimy.

Po ostudzeniu ryż nakładamy do pucharków lub małych pojemników na desery.  Mango obieramy i kroimy w małe kawałeczki. Na ryż wykładamy pulpę mango i kawałki mango. Deser podajemy po schłodzeniu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty