Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gnocchi ze szparagami, chorizo i suszonymi pomidorami

 

Gnocchi ze szparagami, chorizo i suszonymi pomidorami

Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami, chorizo, kurczakiem i sosem śmietanowym. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

  • Gnocchi gotowe - 500g
  • Szparagi zielone - 1 pęczek
  • Kapusta stożkowa - kawałek ok. 100g
  • Chorizo (u mnie pikantne) - 50g
  • Kurczak mięso z piersi lub udka - 400g
  • Suszone pomidory krojone - 2 łyżki
  • Pesto czerwone - 1 łyżka
  • Śmietanka kremówka - 100ml
  • Pieprz do smaku
  • Olej - 1 łyżeczka do smażenia


Chorizo kroimy na półplasterki i smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni i wytopi. Na patelnię dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy około 5 minut. 

W tym czasie ze szparagów odłamujemy twarde końce. Główki odkrawamy i odkładamy. Pozostałe części łodyg kroimy na mniejsze kawałki. 

Kapustę kroimy w kostkę.

Na patelnię dodajemy łodygi szparagów, kapustę, suszone pomidory. Smażymy jeszcze kilka minut. Teraz dodajemy śmietankę i pesto. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy gnocchi i główki szparagów. Delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż kluseczki będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty