Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Warzywa sezonowe z patelni z oscypkiem
Warzywa z patelni to szybki i pyszny obiad. Dodatek oscypka nadaje specyficznego, wędzonego aromatu i sprawia, że danie jest bardzo sycące. Koniecznie wypróbujcie to danie w sezonie szparagowym!
Składniki:
- Ziemniaki - 800g (najlepiej małe, młode ziemniaczki)
- Kalafior - 1 nieduży
- Szparagi zielone - 1 pęczek
- Cebula czerwona - 2szt
- Olej - 1 łyżka
- Przyprawa do ziemniaków - 2 łyżeczki
- Papryka ostra wędzona - 1/2 łyżeczki
- Pieprz do smaku
- Oscypek - ok 100g
Ziemniaki szorujemy i gotujemy, aż będą półtwarde. Nie powinny się rozpadać, bo będą jeszcze smażone.
Kalafiora dzielimy na różyczki. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na nieduże kawałki, główki odkładamy osobno. Kalafiora i szparagów nie gotujemy wcześniej - nie ma takiej potrzeby.
Cebulę kroimy w ósemki.
Na patelni na oleju smażymy cebulę, kalafiora i szparagi bez główek. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków, papryką i pieprzem. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, Teraz dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki ziemniaki i główki szparagów. Smażymy jeszcze kilka minut, aż ziemniaki się zarumienią. Na końcu całość posypujemy startym oscypkiem, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Kiedy ser się podgrzeje i lekko roztopi danie jest gotowe i można je podawać.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Komentarze
Prześlij komentarz