Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ze szparagami, burratą i Prosciutto Cotto

Sałatka ze szparagami, burratą i Prosciutto Cotto

Pyszna sałatka ze szparagami, włoską delikatną szynką Prosciutto Cotto i kremową burratą. Chrupkości dodają prażone pestki dyni. Ta sałatka sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy lub lekka kolacja.

Składniki na 2 porcje:

  • Szparagi zielone - 1 pęczek
  • Rukola - 3 garście
  • Prosciutto Cotto - 4 plastry
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 12szt
  • Pomidory suszone krojone - 1 łyżka
  • Burrata - 1szt
  • Pestki dyni - 1 garść
  • Chilli - do posypania
  • Sos balsamiczny - do dekoracji

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz - do smaku
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka

Pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardych końcówek. Gotujemy w wodzie (można do niej dodać szczyptę soli i cukru) przez 3-4 minuty. Studzimy, kroimy na kawałki. Część główek odkładamy do dekoracji.

Składniki na sos mieszamy.

Rukolę mieszamy ze szparagami, pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami i sosem. Rozkładamy na dwóch talerzach. Na tym układamy kawałki szynki Prosciutto Cotto, główki szparagów, po pół kulki burraty. Całość posypujemy pestkami dyni, płatkami chilli i całość polewamy sosem balsamicznym.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty