Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Muffinki budyniowe z rabarbarem i kruszonką

Muffinki budyniowe z rabarbarem i kruszonką

To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Są proste i przepyszne!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 380g
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Budyń waniliowy - 1szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3szt
  • Mleko - 4 łyżki

  • Rabarbar - 350g
  • Cukier - 1 łyżka

Kruszonka:

  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g
  • Mąka - 50g 


Rabarbar myjemy i w razie potrzeby obieramy. Kroimy w grubsze plasterki. Wkładamy do garnka, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż rabarbar lekko się rozgotuje. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier i mąkę. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki.

Teraz ciasto na muffinki.

Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, proszek budyniowy. Osobno mieszamy składniki suche: jajka, olej i mleko. Łączymy składniki suche i mieszamy chwilę, tylko do połączenia. Na końcu dodajemy rabarbar i znów mieszamy.

Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości. Wyciągamy kruszonkę z lodówki. Odrywamy małe kawałeczki kruszonki, układamy na cieście muffinkowym i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, czyli przez 25-30 minut (w zależności od wielkości muffinek). Babeczki pieką się trochę dłużej niż zwykłe, bo przez rabarbar są mocno wilgotne. 

Po ostudzeniu można muffinki są gotowe do jedzenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty