Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Muffinki budyniowe z rabarbarem i kruszonką

Muffinki budyniowe z rabarbarem i kruszonką

To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Są proste i przepyszne!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 380g
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Budyń waniliowy - 1szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3szt
  • Mleko - 4 łyżki

  • Rabarbar - 350g
  • Cukier - 1 łyżka

Kruszonka:

  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g
  • Mąka - 50g 


Rabarbar myjemy i w razie potrzeby obieramy. Kroimy w grubsze plasterki. Wkładamy do garnka, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż rabarbar lekko się rozgotuje. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier i mąkę. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki.

Teraz ciasto na muffinki.

Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, proszek budyniowy. Osobno mieszamy składniki suche: jajka, olej i mleko. Łączymy składniki suche i mieszamy chwilę, tylko do połączenia. Na końcu dodajemy rabarbar i znów mieszamy.

Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości. Wyciągamy kruszonkę z lodówki. Odrywamy małe kawałeczki kruszonki, układamy na cieście muffinkowym i lekko dociskamy.

Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, czyli przez 25-30 minut (w zależności od wielkości muffinek). Babeczki pieką się trochę dłużej niż zwykłe, bo przez rabarbar są mocno wilgotne. 

Po ostudzeniu można muffinki są gotowe do jedzenia.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty