Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Muffinki budyniowe z rabarbarem i kruszonką
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-kwaśnym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Są proste i przepyszne!
Składniki:
- Mąka pszenna - 380g
- Cukier - 150g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Budyń waniliowy - 1szt
- Olej - 1/2 szklanki
- Jajko - 3szt
- Mleko - 4 łyżki
- Rabarbar - 350g
- Cukier - 1 łyżka
Kruszonka:
- Masło - 50g
- Cukier - 50g
- Mąka - 50g
Rabarbar myjemy i w razie potrzeby obieramy. Kroimy w grubsze plasterki. Wkładamy do garnka, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki wody. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż rabarbar lekko się rozgotuje. Odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier i mąkę. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Wkładamy do lodówki.
Teraz ciasto na muffinki.
Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, proszek budyniowy. Osobno mieszamy składniki suche: jajka, olej i mleko. Łączymy składniki suche i mieszamy chwilę, tylko do połączenia. Na końcu dodajemy rabarbar i znów mieszamy.
Blachę muffinkową wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do około 3/4 wysokości. Wyciągamy kruszonkę z lodówki. Odrywamy małe kawałeczki kruszonki, układamy na cieście muffinkowym i lekko dociskamy.
Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka, czyli przez 25-30 minut (w zależności od wielkości muffinek). Babeczki pieką się trochę dłużej niż zwykłe, bo przez rabarbar są mocno wilgotne.
Po ostudzeniu można muffinki są gotowe do jedzenia.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz