Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Wegańskie ciasteczka z bakaliami

Wegańskie ciasteczka z bakaliami

Ciasteczka z płatkami owsianymi, orzechami, kokosem, rodzynkami i żurawiną. Te ciasteczka są odpowiednie dla wegan i wegetarian, ale z pewnością zasmakują każdemu.

Składniki:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 80ml
  • Banan - 1/2 szt
  • Nerkowce - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos wiórki - 2 łyżki
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Siemię lniane - 3 łyżki
  • Chia - 1 łyżka
  • Syrop z agawy - 2 łyżki
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

1 łyżeczkę siemienia lnianego mielimy. Dodajemy ziarna chia i zalewamy około 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Ta mieszanka zastąpi jajko i dobrze sklei ciasteczka.

Połówkę banana rozgniatamy widelcem. Orzechy i morele siekamy.

Łączymy składniki - płatki owsiane, mąkę, cukier, olej, banana, pozostałe siemię, posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki, morele, syrop z agawy (lub klonowy), proszek do pieczenia, przyprawy i namoczone siemię z chią. Całość zagniatamy, aż do połączenia składników. 

Odrywamy porcje ciasta, formujemy kulki i lekko dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 

Ciasteczka zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty