Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wegańskie ciasteczka z bakaliami

Wegańskie ciasteczka z bakaliami

Ciasteczka z płatkami owsianymi, orzechami, kokosem, rodzynkami i żurawiną. Te ciasteczka są odpowiednie dla wegan i wegetarian, ale z pewnością zasmakują każdemu.

Składniki:

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 80ml
  • Banan - 1/2 szt
  • Nerkowce - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos wiórki - 2 łyżki
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Siemię lniane - 3 łyżki
  • Chia - 1 łyżka
  • Syrop z agawy - 2 łyżki
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

1 łyżeczkę siemienia lnianego mielimy. Dodajemy ziarna chia i zalewamy około 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Ta mieszanka zastąpi jajko i dobrze sklei ciasteczka.

Połówkę banana rozgniatamy widelcem. Orzechy i morele siekamy.

Łączymy składniki - płatki owsiane, mąkę, cukier, olej, banana, pozostałe siemię, posiekane orzechy, żurawinę, rodzynki, morele, syrop z agawy (lub klonowy), proszek do pieczenia, przyprawy i namoczone siemię z chią. Całość zagniatamy, aż do połączenia składników. 

Odrywamy porcje ciasta, formujemy kulki i lekko dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. 

Ciasteczka zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty