Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Jajka marynowane (dodatek do ramenu)


 Jajka marynowane w sosie sojowym to tradycyjny dodatek do ramenu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, sprawdźcie koniecznie. 

Składniki:

  • Jajko - 4szt
  • Woda - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml*
  • Imbir - łyżka posiekanego
  • * Jeśli nie macie mirinu można użyć w zastępstwie:
  • Ocet - 40ml
  • Cukier - 1 łyżeczka

Wodę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy z sosem sojowym, octem, cukrem i imbirem.

Jajka dotujemy na miękko:
Do garnka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy 3,5 - 5 minut (w zależności od wielkości jaj). Ja miałam jajka średnie, więc gotowałam 4 minuty. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Jajka obieramy i wkładamy do zalewy. Powinny marynować się co najmniej 10 godzin, a najlepiej 2 doby.

 

Przed podaniem jajka kroimy na pół. Marynowane jajka sprawdzają się w ramenie dużo lepiej niż świeże.

 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty