Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Jajka marynowane (dodatek do ramenu)


 Jajka marynowane w sosie sojowym to tradycyjny dodatek do ramenu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, sprawdźcie koniecznie. 

Składniki:

  • Jajko - 4szt
  • Woda - 100ml
  • Sos sojowy - 100ml
  • Mirin - 50ml*
  • Imbir - łyżka posiekanego
  • * Jeśli nie macie mirinu można użyć w zastępstwie:
  • Ocet - 40ml
  • Cukier - 1 łyżeczka

Wodę gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Mieszamy z sosem sojowym, octem, cukrem i imbirem.

Jajka dotujemy na miękko:
Do garnka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy 3,5 - 5 minut (w zależności od wielkości jaj). Ja miałam jajka średnie, więc gotowałam 4 minuty. Po tym czasie jajka przelewamy obficie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Jajka obieramy i wkładamy do zalewy. Powinny marynować się co najmniej 10 godzin, a najlepiej 2 doby.

 

Przed podaniem jajka kroimy na pół. Marynowane jajka sprawdzają się w ramenie dużo lepiej niż świeże.

 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty