Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasta kanapkowa tuńczykowo - sardelowa

Pyszna, lekko pikantna pasta kanapkowa z tuńczyka i sardeli. 

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju - 1 puszka (185g)*
  • Sardela w oleju - 3szt
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

*Do pasty najlepiej użyć tuńczyka jednolitego, ewentualnie w kawałkach.

Blenderem miksujemy na gładką masę tuńczyka (razem z olejem) i sardele. Jeśli masa wydaje wam się za sucha, można dodać jeszcze trochę oleju z sardeli.

Dodajemy sambal oelek, sól i pieprz do smaku.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty