Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pasta kanapkowa tuńczykowo - sardelowa

Pyszna, lekko pikantna pasta kanapkowa z tuńczyka i sardeli. 

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju - 1 puszka (185g)*
  • Sardela w oleju - 3szt
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

*Do pasty najlepiej użyć tuńczyka jednolitego, ewentualnie w kawałkach.

Blenderem miksujemy na gładką masę tuńczyka (razem z olejem) i sardele. Jeśli masa wydaje wam się za sucha, można dodać jeszcze trochę oleju z sardeli.

Dodajemy sambal oelek, sól i pieprz do smaku.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty