Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

 

Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie przeziębień.

Składniki:

  • Kwiaty lipy - 3 szklanki
  • Miód - 750ml
  • Woda - 750ml
  • Spirytus - 500ml
  • Starta skórka z 1 cytryny

Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.

Wodę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy spirytus i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.

Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.

Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.

Odstawiamy na 3-4 tygodnie, oczywiście najlepsza jest po dłuższym czasie. Ja jeszcze kończę zeszłoroczną i jest rewelacyjna!


 


 Nalewka wyszła przepyszna - słodka, pachnąca, rozgrzewająca. Warto zapisać ten przepis!



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty