Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

 

Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie przeziębień.

Składniki:

  • Kwiaty lipy - 3 szklanki
  • Miód - 750ml
  • Woda - 750ml
  • Spirytus - 500ml
  • Starta skórka z 1 cytryny

Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.

Wodę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy spirytus i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.

Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.

Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.

Odstawiamy na 3-4 tygodnie, oczywiście najlepsza jest po dłuższym czasie. Ja jeszcze kończę zeszłoroczną i jest rewelacyjna!


 


 Nalewka wyszła przepyszna - słodka, pachnąca, rozgrzewająca. Warto zapisać ten przepis!



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty