Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)

 

Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie przeziębień.

Składniki:

  • Kwiaty lipy - 3 szklanki
  • Miód - 750ml
  • Woda - 750ml
  • Spirytus - 500ml
  • Starta skórka z 1 cytryny

Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.

Wodę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy spirytus i startą skórę z 1 sparzonej cytryny.

Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.

Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.

Odstawiamy na 3-4 tygodnie, oczywiście najlepsza jest po dłuższym czasie. Ja jeszcze kończę zeszłoroczną i jest rewelacyjna!


 


 Nalewka wyszła przepyszna - słodka, pachnąca, rozgrzewająca. Warto zapisać ten przepis!



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty