Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Nalewka lipa z miodem (nalewka lipowa, lipówka)
Lipa ma bardzo słodki, mocny zapach. W połączeniu z miodem i skórą cytrynową powstaje niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca nalewka. Idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowym sezonie przeziębień.
Składniki:
- Kwiaty lipy - 3 szklanki
- Miód - 750ml
- Woda - 750ml
- Spirytus - 500ml
- Starta skórka z 1 cytryny
Zbieramy kwiaty lipy, bardzo dokładnie przebieramy. Płuczemy. Odmierzamy 3 szklanki, lekko dociskając.
Wodę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie lekko ciepła
dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy spirytus i startą
skórę z 1 sparzonej cytryny.
Kwiaty lipy wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody, miodu i spirytusu. Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni
potrząsamy słojem lub mieszamy drewnianą łyżką.
Po tym czasie przecedzamy. Najlepiej przelać najpierw przez sito, a potem przez gazę.
Odstawiamy na 3-4 tygodnie, oczywiście najlepsza jest po dłuższym czasie. Ja jeszcze kończę zeszłoroczną i jest rewelacyjna!
Nalewka wyszła przepyszna - słodka, pachnąca, rozgrzewająca. Warto zapisać ten przepis!
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz