Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Krokiety ruskie (krokiety z ruskim farszem)

Farsz ruski sprawdza się nie tylko w pierogach. Krokiety ruskie są równie pyszne i znikają ze stołu błyskawicznie.

Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm

  • Naleśniki:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
  • Ziemniaki - 500g (po obraniu)
  • Cebula - 3 małe
  • Olej - łyżka
  • Sól i pieprz
  • Do panierowania:
  • Jajko - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

 

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki:
Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.

Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.

Składamy boki i rolujemy od dołu.

Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować.
Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia. 

 


Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.


   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty