Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Krokiety ruskie (krokiety z ruskim farszem)
Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm
- Naleśniki:
- Jajka - 2szt
- Mąka pszenna - 240g
- Mleko - 200ml
- Woda - 100ml
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
- Ziemniaki - 500g (po obraniu)
- Cebula - 3 małe
- Olej - łyżka
- Sól i pieprz
- Do panierowania:
- Jajko - 2szt
- Mąka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do
masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Naleśniki:
Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na
niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.
Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.
Składamy boki i rolujemy od dołu.
Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować.
Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną
wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia.
Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz