Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Krokiety ruskie (krokiety z ruskim farszem)

Farsz ruski sprawdza się nie tylko w pierogach. Krokiety ruskie są równie pyszne i znikają ze stołu błyskawicznie.

Składniki na ok 10 krokietów z naleśników z patelni 20cm

  • Naleśniki:
  • Jajka - 2szt
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia
  • Farsz:
  • Ser biały (u mnie półtłusty) - 250g
  • Ziemniaki - 500g (po obraniu)
  • Cebula - 3 małe
  • Olej - łyżka
  • Sól i pieprz
  • Do panierowania:
  • Jajko - 2szt
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia

 

Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przez praskę do ziemniaków przeciskamy ser biały i ciepłe (ale nie gorące) ziemniaki.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę do masy ziemniaczano - twarogowej. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki:
Wszystkie składniki masy naleśnikowej dokładnie mieszamy. Smażymy na niedużej ilości oleju cienkie naleśniki i odkładamy do ostygnięcia.

Na naleśniki układamy farsz - jedną kopiata łyżkę na środek.

Składamy boki i rolujemy od dołu.

Zwinięte naleśniki musimy jeszcze panierować.
Przygotowujemy 3 talerze. W jednym roztrzepujemy 2 jajka z odrobiną wody), do drugiego wsypujemy mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.

Każdego naleśnika otaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju z obu stron do mocnego zarumienienia. 

 


Po smażeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krokiety są najlepsze zaraz po usmażeniu.


   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty