Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Papryki nadziewane mięsem z chorizo i habanero - bardzo ostre


 Papryki faszerowane mięsem z ryżem, z dodatkiem chorizo i habanero. Uwaga - bardzo ostre!

Składniki:

  • Papryki duże - 3 szt
  • Ryż - 150g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Chorizo - 80g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka habanero - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy mięso mielone i pokrojone w kostkę chorizo. Cebulę kroimy w kostkę, a habanero w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Kiedy mięso będzie już dobrze wysmażone, dodajemy ryż, koncentrat i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem dla przegryzienia smaków (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Papryki kroimy na pół i wydrążamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem. Opcjonalnie można posypać odrobiną sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Papryki pozostaną jędrne, a farsz lekko się przypiecze.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty