Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Papryki nadziewane mięsem z chorizo i habanero - bardzo ostre


 Papryki faszerowane mięsem z ryżem, z dodatkiem chorizo i habanero. Uwaga - bardzo ostre!

Składniki:

  • Papryki duże - 3 szt
  • Ryż - 150g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Chorizo - 80g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka habanero - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy mięso mielone i pokrojone w kostkę chorizo. Cebulę kroimy w kostkę, a habanero w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Kiedy mięso będzie już dobrze wysmażone, dodajemy ryż, koncentrat i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem dla przegryzienia smaków (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Papryki kroimy na pół i wydrążamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem. Opcjonalnie można posypać odrobiną sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Papryki pozostaną jędrne, a farsz lekko się przypiecze.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty