Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Papryki nadziewane mięsem z chorizo i habanero - bardzo ostre


 Papryki faszerowane mięsem z ryżem, z dodatkiem chorizo i habanero. Uwaga - bardzo ostre!

Składniki:

  • Papryki duże - 3 szt
  • Ryż - 150g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Chorizo - 80g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka habanero - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy mięso mielone i pokrojone w kostkę chorizo. Cebulę kroimy w kostkę, a habanero w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Kiedy mięso będzie już dobrze wysmażone, dodajemy ryż, koncentrat i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem dla przegryzienia smaków (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Papryki kroimy na pół i wydrążamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem. Opcjonalnie można posypać odrobiną sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Papryki pozostaną jędrne, a farsz lekko się przypiecze.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty