Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Papryki nadziewane mięsem z chorizo i habanero - bardzo ostre


 Papryki faszerowane mięsem z ryżem, z dodatkiem chorizo i habanero. Uwaga - bardzo ostre!

Składniki:

  • Papryki duże - 3 szt
  • Ryż - 150g
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 500g
  • Chorizo - 80g
  • Cebula - 1szt
  • Papryka habanero - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Pieprz i sól do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju smażymy mięso mielone i pokrojone w kostkę chorizo. Cebulę kroimy w kostkę, a habanero w drobną kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa. Kiedy mięso będzie już dobrze wysmażone, dodajemy ryż, koncentrat i przyprawy. Dusimy jeszcze 5 minut pod przykryciem dla przegryzienia smaków (w razie potrzeby podlewamy wodą).

Papryki kroimy na pół i wydrążamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem. Opcjonalnie można posypać odrobiną sera. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Papryki pozostaną jędrne, a farsz lekko się przypiecze.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty