Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Tarta orzechowa z kalafiorem - wywintny wypiek


Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król". Wygląda i smakuje wyśmienicie.


Składniki na foremkę 30x18cm:

  • Tarta:
  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka krupczatka - 150g
  • Mielone orzechy włoskie - 50g
  • jajko - 1szt
  • Masło (zimne) - 130g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Kalafior - 450g
  • Ser żółty - 180g
  • Jajko - 3 szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • gałka muszkatołowa, cząber suszony
  • Do posypania babka płesznik (ewentualnie sezam lub czarnuszka) 

 

Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem.

Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.


Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie).

Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami.

Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i babką płesznik.

Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.


Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).     


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty