Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Tarta orzechowa z kalafiorem - wywintny wypiek


Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król". Wygląda i smakuje wyśmienicie.


Składniki na foremkę 30x18cm:

  • Tarta:
  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka krupczatka - 150g
  • Mielone orzechy włoskie - 50g
  • jajko - 1szt
  • Masło (zimne) - 130g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Kalafior - 450g
  • Ser żółty - 180g
  • Jajko - 3 szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • gałka muszkatołowa, cząber suszony
  • Do posypania babka płesznik (ewentualnie sezam lub czarnuszka) 

 

Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem.

Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.


Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie).

Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami.

Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i babką płesznik.

Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.


Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).     


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty