Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką
płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król". Wygląda i smakuje wyśmienicie.
Składniki na foremkę 30x18cm:
-
Tarta:
-
Mąka owsiana - 100g
-
Mąka krupczatka - 150g
-
Mielone orzechy włoskie - 50g
-
jajko - 1szt
-
Masło (zimne) - 130g
-
Jogurt naturalny - 1 łyżka
-
Sól - 1/2 łyżeczki
-
Nadzienie:
-
Kalafior - 450g
-
Ser żółty - 180g
-
Jajko - 3 szt
-
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
-
gałka muszkatołowa, cząber suszony
-
Do posypania babka płesznik (ewentualnie sezam lub czarnuszka)
Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy
do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto
się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury
kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem.
Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.
Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie).
Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami.
Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy
różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i
babką płesznik.
Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.
Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).
Komentarze
Prześlij komentarz