Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Tarta orzechowa z kalafiorem - wywintny wypiek


Krucha tarta z mielonych orzechów włoskich z kalafiorem, serem i babką płesznik. Nieco zmieniony przepis z książki "Kalafior to król". Wygląda i smakuje wyśmienicie.


Składniki na foremkę 30x18cm:

  • Tarta:
  • Mąka owsiana - 100g
  • Mąka krupczatka - 150g
  • Mielone orzechy włoskie - 50g
  • jajko - 1szt
  • Masło (zimne) - 130g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Nadzienie:
  • Kalafior - 450g
  • Ser żółty - 180g
  • Jajko - 3 szt
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy,
  • gałka muszkatołowa, cząber suszony
  • Do posypania babka płesznik (ewentualnie sezam lub czarnuszka) 

 

Ciasto:
Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy z resztą składników. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 5-6mm (podsypując mąką) i wykładamy do foremki. Najłatwiej przenieść ciasto zawijając je na na wałku Ciasto się dość mocno kruszy, ale spokojnie możecie zakleić powstałe dziury kawałkami ciasta. Wyklejamy boki, dół dziurkujemy widelcem.

Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut.


Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy (wkładamy do gotującej się wody na ok 6 minut - powinny być miękkie).

Ser trzemy na tarce. Jajka ubijamy i mieszamy z przyprawami.

Na podpieczoną tartę wykładamy ponad połowę startego sera. Układamy różyczki kalafiora. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy resztą sera i babką płesznik.

Dopiekamy kolejne 20 minut w 200 stopniach.


Tartę możemy podawać na ciepło lub zimno (na zimno łatwiej się kroi).     


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty