Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Słodko ostre pieczone kolby kukurydzy


Pieczona kukurydza, pachnąca masłem, w słodko-ostrych przyprawach. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. 

Składniki:

  • Kukurydza - 5 kolb
  • Masło - 100g
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Chilli grys - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka

Kolby obieramy (można odciąć końcówki), myjemy i suszymy.

Masło roztapiany i łączymy z syropem klonowym i wszystkimi przyprawami.

Kukurydze wkładamy do folii i polewamy sosem maślanym.


Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Podajemy gorące!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty