Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Słodko ostre pieczone kolby kukurydzy


Pieczona kukurydza, pachnąca masłem, w słodko-ostrych przyprawach. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. 

Składniki:

  • Kukurydza - 5 kolb
  • Masło - 100g
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Chilli grys - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka

Kolby obieramy (można odciąć końcówki), myjemy i suszymy.

Masło roztapiany i łączymy z syropem klonowym i wszystkimi przyprawami.

Kukurydze wkładamy do folii i polewamy sosem maślanym.


Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Podajemy gorące!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty