Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Słodko ostre pieczone kolby kukurydzy


Pieczona kukurydza, pachnąca masłem, w słodko-ostrych przyprawach. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. 

Składniki:

  • Kukurydza - 5 kolb
  • Masło - 100g
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Chilli grys - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka

Kolby obieramy (można odciąć końcówki), myjemy i suszymy.

Masło roztapiany i łączymy z syropem klonowym i wszystkimi przyprawami.

Kukurydze wkładamy do folii i polewamy sosem maślanym.


Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.
Podajemy gorące!


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty