Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka z figą, fetą i sosem balsamicznym


Sezon na figi jest krótki, więc warto go dobrze wykorzystać. Figi świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami - wędlinami i serami. Z fetą, pomidorami i oliwkami prezentują się wspaniale.

Składniki na 2 sałatki:

  • Miks sałat - 2 garści
  • Pomidor - 2 szt
  • Oliwki - po 10 zielonych i czarnych
  • Figi - 2 szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Pomidory i figi kroimy w ósemki. Oliwki kroimy w plasterki a fetę w kostkę.
Składniki na sos mieszamy.

Na talerzach układamy sałatkę, warzywa, figi i ser. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty