Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z figą, fetą i sosem balsamicznym


Sezon na figi jest krótki, więc warto go dobrze wykorzystać. Figi świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami - wędlinami i serami. Z fetą, pomidorami i oliwkami prezentują się wspaniale.

Składniki na 2 sałatki:

  • Miks sałat - 2 garści
  • Pomidor - 2 szt
  • Oliwki - po 10 zielonych i czarnych
  • Figi - 2 szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Pomidory i figi kroimy w ósemki. Oliwki kroimy w plasterki a fetę w kostkę.
Składniki na sos mieszamy.

Na talerzach układamy sałatkę, warzywa, figi i ser. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty