Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z figą, fetą i sosem balsamicznym


Sezon na figi jest krótki, więc warto go dobrze wykorzystać. Figi świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami - wędlinami i serami. Z fetą, pomidorami i oliwkami prezentują się wspaniale.

Składniki na 2 sałatki:

  • Miks sałat - 2 garści
  • Pomidor - 2 szt
  • Oliwki - po 10 zielonych i czarnych
  • Figi - 2 szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Pomidory i figi kroimy w ósemki. Oliwki kroimy w plasterki a fetę w kostkę.
Składniki na sos mieszamy.

Na talerzach układamy sałatkę, warzywa, figi i ser. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty