Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z figą, fetą i sosem balsamicznym


Sezon na figi jest krótki, więc warto go dobrze wykorzystać. Figi świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami - wędlinami i serami. Z fetą, pomidorami i oliwkami prezentują się wspaniale.

Składniki na 2 sałatki:

  • Miks sałat - 2 garści
  • Pomidor - 2 szt
  • Oliwki - po 10 zielonych i czarnych
  • Figi - 2 szt
  • Ser feta - 120g
  • Sos:
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Pomidory i figi kroimy w ósemki. Oliwki kroimy w plasterki a fetę w kostkę.
Składniki na sos mieszamy.

Na talerzach układamy sałatkę, warzywa, figi i ser. Przed podaniem polewamy sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty