Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Makaron z indykiem i pieczarkami zapiekany w tymiankowym sosie śmietanowym


Niezwykły smak i aromat w bardzo prostym daniu! Sos śmietanowy z tymiankiem i gałką muszkatołową smakuje wybornie.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron duże muszle - 300g
  • Pieczarki - 500g
  • Indyk (mięso na gulasz) - 350g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Śmietanka 18% - 300ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Tymianek - 6 gałązek
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Maka pszenna - 2 łyżki 

 

Makaron gotujmy al dente. Ja używałam makaronu trójkolorowego - bardzo ładnie się prezentuje.

Mięso indyka kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce tłuszczu obracając, aby z każdej strony było zarumienione.
Do indyka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, gałkę, sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.


Dolewamy śmietankę i listki obrane z 3 gałązek tymianku. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Sos można teraz doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki mąki, rozrobione w połowie szklanki zimnej wody. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ugotowany makaron i zalewamy sosem śmietanowym. Lekko mieszamy. Na górze układamy pozostałe 3 gałązki tymianku. Zapiekamy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut.



   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty