Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Makaron z indykiem i pieczarkami zapiekany w tymiankowym sosie śmietanowym


Niezwykły smak i aromat w bardzo prostym daniu! Sos śmietanowy z tymiankiem i gałką muszkatołową smakuje wybornie.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron duże muszle - 300g
  • Pieczarki - 500g
  • Indyk (mięso na gulasz) - 350g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Śmietanka 18% - 300ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Tymianek - 6 gałązek
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Maka pszenna - 2 łyżki 

 

Makaron gotujmy al dente. Ja używałam makaronu trójkolorowego - bardzo ładnie się prezentuje.

Mięso indyka kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce tłuszczu obracając, aby z każdej strony było zarumienione.
Do indyka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, gałkę, sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.


Dolewamy śmietankę i listki obrane z 3 gałązek tymianku. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Sos można teraz doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki mąki, rozrobione w połowie szklanki zimnej wody. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ugotowany makaron i zalewamy sosem śmietanowym. Lekko mieszamy. Na górze układamy pozostałe 3 gałązki tymianku. Zapiekamy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut.



   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty