Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron z indykiem i pieczarkami zapiekany w tymiankowym sosie śmietanowym


Niezwykły smak i aromat w bardzo prostym daniu! Sos śmietanowy z tymiankiem i gałką muszkatołową smakuje wybornie.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron duże muszle - 300g
  • Pieczarki - 500g
  • Indyk (mięso na gulasz) - 350g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Śmietanka 18% - 300ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz ziołowy
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Tymianek - 6 gałązek
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Maka pszenna - 2 łyżki 

 

Makaron gotujmy al dente. Ja używałam makaronu trójkolorowego - bardzo ładnie się prezentuje.

Mięso indyka kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce tłuszczu obracając, aby z każdej strony było zarumienione.
Do indyka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w plastry cebulę, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, gałkę, sól i pieprz. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.


Dolewamy śmietankę i listki obrane z 3 gałązek tymianku. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Sos można teraz doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki mąki, rozrobione w połowie szklanki zimnej wody. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ugotowany makaron i zalewamy sosem śmietanowym. Lekko mieszamy. Na górze układamy pozostałe 3 gałązki tymianku. Zapiekamy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem ok 25-30 minut.



   

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty