Niezwykły smak i aromat w bardzo prostym daniu! Sos śmietanowy z tymiankiem i gałką muszkatołową smakuje wybornie.
Składniki na 4 porcje:
-
Makaron duże muszle - 300g
-
Pieczarki - 500g
-
Indyk (mięso na gulasz) - 350g
-
Cebula - 1szt
-
Czosnek - 3 ząbki
-
Śmietanka 18% - 300ml
-
Olej - 1 łyżka
-
Sól, pieprz ziołowy
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Tymianek - 6 gałązek
-
Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
-
Maka pszenna - 2 łyżki
Makaron gotujmy al dente. Ja używałam makaronu trójkolorowego - bardzo ładnie się prezentuje.
Mięso indyka kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżeczce tłuszczu obracając, aby z każdej strony było zarumienione.
Do indyka dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w plastry
cebulę, przeciśnięty czosnek, sos sojowy, gałkę, sól i pieprz.
Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut.
Dolewamy śmietankę i listki obrane z 3 gałązek
tymianku. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Sos można teraz
doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki mąki, rozrobione w
połowie szklanki zimnej wody. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ugotowany makaron i
zalewamy sosem śmietanowym. Lekko mieszamy. Na górze układamy pozostałe 3
gałązki tymianku. Zapiekamy bez przykrycia w 190 stopniach z
termoobiegiem ok 25-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz